Zoeken

Marokkaanse leger zet zware artillerie in bij Bir Gandouz

19 januari 2024 - 22:00 - Marokko

©

De Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten hebben zware artillerie ingezet in de regio Bir Gandouz, gelegen op 80 kilometer van Guerguerat in de Marokkaanse Sahara.

Deze actie volgt op de verlenging in 2021 van de verdedigingsmuur met 50 kilometer naar het oosten om het gebied Touizgui in de provincie Assa-Zag te beveiligen en de beveiliging aan de oostelijke grens te versterken. Dat bericht La Razon, een Spaanse krant die nauwe banden heeft met Spaanse veiligheidskringen.

Lees ook: Interventie Marokkaanse leger tegen Polisario?

Het gaat specifiek om de inzet van M110A2 zware artilleriestukken, een Amerikaans gefabriceerd zelfrijdend artilleriesysteem gemonteerd op een speciaal ontworpen chassis. Dit type artillerie werd in 2021 al ingezet langs de nieuwe verdedigingsmuur als onderdeel van de "Touizgui"-operatie. De verdedigingsmuur, die werd verlengd om de regio Touizgui te beveiligen, is slechts 3 kilometer verwijderd van de Algerijnse muur.

Lees ook: Sahara: Polisario dreigt aanvallen te intensiveren

De M110 203 mm houwitser is het grootste zelfrijdende houwitser van het Amerikaanse leger geweest voordat het uit de Amerikaanse dienst werd teruggetrokken. Andere landen blijven het systeem echter gebruiken. Met een bereik van 16.800 tot 30.000 meter (raketondersteunde munitie), wordt het gebruikt voor algemene ondersteuning, tegenbatterijvuur en onderdrukking van vijandelijke luchtverdedigingssystemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team