Zoeken

Marokko verlengt verdedigingsmuur Sahara met 50 km

10 maart 2021 - 14:40 - Marokko

©

De verdedigingsmuur in de Sahara is met 50 km naar het oosten uitgebreid om het Touizgui-gebied in de provincie Assa-Zag te beveiligen en om het grenssysteem in het oosten te voltooien. De nieuwe muur bevindt zich volgens satellietbeelden die door het onofficiële YouTube-kanaal van de Royal Armed Forces zijn uitgezonden, op 3 km van de Algerijnse muur.

De nieuwe muur vormt een verbinding tussen de zandwal die zich uitstrekt van Guerguerat tot het Ouarkziz-massief en de Marokkaans-Algerijnse grenzen, meldt Jeune Afrique.

Volgens Abdelhamid Harifi, een onderzoeker gespecialiseerd in defensie, wil Marokko met de uitbreiding van de muur het gebied beveiligen dat onderhevig is aan infiltratie door drugshandel, illegale immigratie en soms ook aanvallen van het Algerijnse leger of de gendarmerie. "Sinds enkele jaren beschermt Marokko zijn grenzen ten oosten van Saïdia tot aan Figuig. Er is kolossaal geïnvesteerd in prikkeldraad en greppels langs de grenzen, die uitgerust zijn met een ultramodern bewakingssysteem," aldus Harifi.

Volgens de expert werd het systeem gekocht van het Franse bedrijf Thalès, tijdens het bezoek van Sarkozy aan Marokko in 2007. Nu de grens beveiligd is, zal een militaire operatie in deze zone beschouwd worden als "een oorlogsverklaring van Algerije". Om deze regio te bereiken moet de Polisario de Algerijnse verdedigingslinies doorkruisen, en als het hen lukt om dit te doen, kan dit alleen maar omwille van een Algerijnse zegen," zegt Abdelhamid Harifi.

"Polisario-leiders weten dat hun milities op het terrein geen verschil kunnen maken, al de rest is pure propaganda voor intern gebruik," zegt een andere bron binnen het hoofdkwartier van de Royal Armed Forces.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team