Zoeken

Sahara: Marokko wil zones heroveren van Polisario

21 maart 2021 - 12:20 - Marokko

©

Langzaam maar zeker probeert Marokko "plaatsen die door de Polisario als bevrijde zones worden beschouwd" in de Sahara te heroveren. De spanningen tussen het koninkrijk en de onafhankelijkheidsbeweging nemen echter niet af.

Guerguerat, verlenging van de verdedigingsmuur van 50 kilometer in Touizgui, provincie Assa-Zag, sluiting van een voormalig infiltratiepunt van het Polisario-front gelegen in de bergen van Ouarkziz aan de Marokkaans-Algerijnse grens ... Met de Royal Armed Forces (FAR) beveiligt Marokko niet alleen de grenzen van het Zuiden, maar streeft het ook naar de herovering van "plaatsen die beschouwd worden als door de Polisario bevrijde gebieden" in de Sahara.

"Dit is een zeer belangrijke strategie die tot doel heeft om plaatsen te heroveren die door de Polisario als bevrijde zones worden beschouwd," vertelde Bachir Dkhil, een stichtend lid van de Polisario die zich in het begin van de jaren 1990 bij de gelederen van Marokko aansloot, aan Jeune Afrique. Volgens verscheidene militaire deskundigen zou de volgende stap de uitbreiding zijn van de Tifariti-gordel tot Amgala, gebieden die regelmatig door het koninkrijk worden opgeëist.

Met de beveiliging van deze bevrijde gebieden wil Marokko ook de wapen- en drugshandel en de illegale immigratienetwerken terugdringen. "Als Marokko erin slaagt stabiliteit en vrede in deze regio te waarborgen, zal dat een grote overwinning zijn op terrorisme en immigratie. De oplossing van de situatie in de Sahel en meer in het algemeen in Libië hangt ook af van de Marokkaanse verdedigingsmuur," legt Bachir Dkhil uit.

Op het terrein gaan de vuurgevechten tussen de FAR en de milities van de onafhankelijkheidsbeweging door. De kwestie van de Sahara heeft geleid tot spanningen tussen Marokko en Polisario, dat door Algerije wordt beschermd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team