Zoeken

Marokkaanse havens profiteren van nieuwe EU-milieurichtlijn

4 januari 2024 - 22:00 - Marokko

©

In Europa pakt een nieuwe milieurichtlijn voordelig uit voor Marokkaanse havens. Gerardo Landaluce, voorzitter van de Havenautoriteit van de Baai van Algeciras (APBA), stelt dat de inwerkingtreding van het Emissiehandelssysteem (ETS) op 1 januari 2024, de concurrentiepositie van Europese havens ten opzichte van die in Marokko vermindert.

Dit systeem, opgezet door de Europese Commissie, controleert en belast de uitstoot van koolstofdioxide door de scheepvaart en zorgt volgens Landaluce voor "een zeer belangrijk verlies aan concurrentievermogen" voor Europese havens. Hij legt uit dat deze maatregel kan leiden tot het omleiden van het verkeer naar andere havens en het verlies van banen en activiteiten in Europese havens, evenals van een veerkrachtige logistieke keten.

Lees ook: Tanger Med verplettert Spaanse havens

Landaluce benadrukt dat deze nieuwe EU-milieuregeling ongelegen komt gezien de huidige geopolitieke en geo-economische context. Hij stelt dat het Europese havens in een "nadelige positie" plaatst ten opzichte van andere, zoals die in Marokko. Met deze maatregel kan de haven van Algeciras niet "op gelijke voet concurreren" met die van Tanger. De verantwoordelijke benadrukt de noodzaak van "steeds sterkere Europese havens die in staat zijn om te voldoen aan de behoeften van de economie".

Lees ook: Tanger Med in top 5 best presterende havens ter wereld

De voorzitter van de APBA herinnerde eraan dat hij tijdens een bijeenkomst in december in Algeciras had gevraagd om de inwerkingtreding van deze regelgeving uit te stellen om tijd te hebben deze "te verfijnen". Bij die gelegenheid hebben de havens van Zuid-Europa ook steun gevraagd aan de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) om de maatregel uit te breiden naar alle Middellandse Zeehavens om "ongelijkheid in voorwaarden" tussen Europese havens en die van derde landen te voorkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team