Zoeken

Marhaba 2022: Algeciras en Tarifa verwachten 500 miljoen euro winst

16 april 2022 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De havens van Algeciras en Tarifa nemen meer dan 70% van het zeevervoer met Marokkaanse havens voor hun rekening en zullen dit jaar naar schatting 500 miljoen euro voordeel halen uit de Marhaba-operatie.

De Operatie Marhaba betreft een belangrijke stroom aan Marokkanen uit Europa die via Spanje naar Marokko reizen. De editie van dit jaar zal een frisse wind doen waaien voor de economie van de Spaanse havens, die al twee jaar lang geen enkele passagier hebben gezien, nadat de zeegrenzen van Marokko werden gesloten wegens de gezondheidscrisis.

Lees ook: Marhaba 2022: Spaanse politie worstelt met toestroom

De operatie die Marokkanen uit Europa bijstaat tijdens hun reis naar het koninkrijk gedurende de zomervakantie, gaat dit jaar opnieuw door. Dit werd besloten tijdens een ontmoeting in Rabat tussen de Spaanse premier Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI. Tijdens de bijeenkomst werden de twee leiders het eens over de onmiddellijke en geleidelijke hervatting van het scheepvaartverkeer. Dinsdag vertrokken de eerste veerboten van Algeciras naar Tanger en vanaf volgende week maandag kunnen ook passagiers met voertuigen inschepen richting Marokko.

De Operatie Marhaba vindt gewoonlijk plaats tussen 15 juni en 15 september. In 2019 is de transitoperatie aan zo’n 3.340.045 reizigers ten goede gekomen, waarvan 71,5% via de havens van Algeciras en Tarifa zijn gereisd. "De havens van Algeciras en Tarifa zijn gestopt met het beheren van de passage van 10 miljoen passagiers en 2 miljoen voertuigen, met een verlies van ongeveer 40 miljoen euro tot gevolg, sinds 2020," benadrukt de Havenautoriteit van de Baai van Algeciras (APBA).

Lees ook: Balearia en GNV varen terug naar Marokko

De rederijen Balearia, Trasmediterránea, InterShipping, Africa Morocco Link en FRS, zijn het meest getroffen door de opschorting van de Operatie Marhaba in de twee afgelopen jaren. Dit speelde wel in het voordeel van de haven van Sète in Frankrijk en die van Genua in Italië. FRS raamt haar verlies op 500 miljoen euro voor de twee jaren. De rederijen bieden nu kaartjes aan vanaf 36 euro, voor de oversteek Algeciras-Tanger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team