Zoeken

Spaanse havens overspoeld door Marokkaanse diaspora: chaos in Algeciras

18 juni 2024 - 18:50 - Marokkanen in het buitenland

©

De Spaanse havenstad Algeciras kampt met ongekende drukte tijdens de eerste week van de Marhaba-operatie 2024. Het aantal Marokkaanse reizigers en voertuigen dat de oversteek maakt vanuit Spanje naar Marokko is enorm toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De haveninfrastructuur in Algeciras staat sterk onder druk.

Spaans minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska bracht maandag een bezoek aan de haven van Algeciras om de situatie te bekijken. Hij prees de "uitstekende coördinatie" met de Marokkaanse autoriteiten, maar erkende de uitdagingen die gepaard gaan met de toestroom van reizigers. De Marhaba-operatie, die officieel op 13 juni van start ging, werd dit jaar vervroegd vanwege Eid ul-Adha in Marokko.

Lees ook: Oversteek Spanje-Marokko bij duurste in Europa

De verwachting is dat er dit jaar in totaal 3,3 miljoen Marokkaanse vakantiegangers en 800.000 voertuigen de oversteek zullen maken via de Spaanse havens. In het eerste weekend van de operatie kwamen al 62.609 reizigers en 18.440 voertuigen aan in Marokko, een stijging van respectievelijk 90% en 120% ten opzichte van 2023.

Algeciras en Tarifa, de twee belangrijkste havens voor de oversteek, dragen de grootste last van de toestroom. 76% van de reizigers en 76% van de voertuigen passeert via deze havens. Om de drukte te verlichten, zijn er extra veerboten ingezet tussen Algeciras en Ceuta/Tanger Med, en tussen Tarifa en Tanger Ville.

De Spaanse regering heeft 26.000 agenten ingezet om de veiligheid te garanderen tijdens de Marhaba-operatie, 6% meer dan vorig jaar. Ondanks deze extra maatregelen zijn er lange wachtrijen en vertragingen in Algeciras. De Marokkaanse autoriteiten hebben extra controles ingevoerd om de smokkel van drugs en andere illegale goederen tegen te gaan, wat bijdraagt aan de vertragingen.

Lees ook: Marhaba 2024: chaos in haven Algeciras

De Marhaba-operatie, in Spanje de Operación Paso del Estrecho (OPE) genoemd, is een jaarlijkse operatie die het mogelijk maakt voor Marokkanen die in Europa wonen om hun thuisland te bezoeken tijdens de zomermaanden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team