Zoeken

Marokkaanse expert raadt opheffing laatste beperkingen af

24 april 2022 - 19:40 - Marokko

©

Steeds meer Marokkanen dringen aan op een totale opheffing van de beperkingen, nu de gezondheidssituatie steeds beter wordt. Maar volgens Mouad Merabet, hoofd-epidemioloog bij het ministerie van Volksgezondheid, moet de overheid niet overhaast te werk gaan.

De coronapandemie is nog steeds aanwezig en niets wijst erop dat het land gevrijwaard is van een nieuwe besmettingsgolf, met name omdat Marokkanen de preventieve maatregelen steeds meer aan hun laars lappen. Mouad Merabet, hoofd-epidemioloog van het ministerie van Volksgezondheid, verklaart in een interview met de krant L’Opinion dat "de Wereldgezondheidsorganisatie zelfs kritiek heeft geleverd op de abrupte en brutale opheffing van de coronamaatregelen in Europa". Hij raadt de volledige opheffing van maatregelen af en roept op tot geduld om de geleverde inspanningen niet teniet te doen.

Lees ook: Oproep tot versoepeling om toegangsvoorwaarden tot Marokko

"Op basis van de gegevens die we hebben, kunnen we stellen dat we ons in een langdurige periode van rust bevinden. Het is interessant dat de huidige situatie de beste is die we hebben meegemaakt in termen van incidentie, besmettingspercentage, positiviteit en incidentie van ernstige gevallen en mortaliteit. Dit toont een hoge immuniteitsgraad in het land aan," zegt hij.

Volgens de epidemioloog zou de huidige situatie in China ons moeten overtuigen van de noodzaak om plotselinge beslissingen die ernstige gevolgen kunnen hebben, te vermijden. "Ja voor een terugkeer naar het normale leven, maar niet met haast," waarschuwt hij.

Lees ook: Bootverkeer naar Marokko: gezondheidsprotocol versoepeld

De nationale vaccinatiecampagne ligt momenteel plat. De specialist wijst erop dat "de beste resultaten werden behaald tijdens de Deltagolf in de zomer van 2021. Wanneer mensen zien dat de sterfte zo sterk daalt, wordt het moeilijker om hen ervan te overtuigen dat ze zich moeten laten vaccineren. Het is echter mogelijk dat de campagne opnieuw wordt gelanceerd in het geval van een nieuwe variant. Het ministerie leverde grote inspanningen voor bewustmaking en nam alle mogelijke maatregelen om vaccinatie voor iedereen beschikbaar te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team