Zoeken

Noodtoestand in Marokko heeft geen zin meer

2 mei 2022 - 18:20 - Marokko

©

De verlenging van de noodtoestand door de regeringsraad tot eind mei om de verspreiding van het coronavirus in het koninkrijk tegen te gaan, wordt in Marokko kritisch bekeken. Volgens de parlementariërs heeft dit geen zin meer, aangezien de epidemiologische situatie in het land zeer stabiel is en de hele wereld de fase van samenleven met de epidemie is begonnen.

"De adviezen van het Wetenschappelijk Comité gaan niet meer in de richting van een strenge aanpak van het coronavirus. Twee maanden geleden hebben we een voorstel gedaan om de noodsituatie op gezondheidsgebied te herzien, maar zonder succes," vertelde Rachid Hamouni, fractieleider van de Partij voor Vooruitgang en Socialisme (PPS) in het parlement, aan Hespress. Hij vindt het besluit om de noodtoestand te verlengen (van 18.00 uur op 30 april tot 18.00 uur op 31 mei) merkwaardig, gezien de grenzen, moskeeën en stadions zijn opengesteld met vele andere maatregelen die de gevolgen verzachten.

Lees ook: Marokko verlengt noodtoestand tot 31 maart

"De noodtoestand heeft geen zin meer en moet worden opgeheven," bekritiseerde Nabila Mounib, secretaris-generaal van de Verenigde Socialistische Partij (PSU). Ter ondersteuning van haar verklaring legde zij uit dat veel deskundigen van mening zijn dat de wereld een fase is ingegaan waarin men samenleeft met het virus. "De huidige situatie vereist deze uitbreiding niet," voegde de politica eraan toe, en stelde vast dat "de situatie in de begindagen van het virus werd ingeschat zonder alle details te kennen, maar nu blijkt dat het niet zo gevaarlijk is".

Lees ook: Marokkaanse expert raadt opheffing laatste beperkingen af

Mounib stelt dat de overheid zich van de situatie bewust is en veel maatregelen heeft versoepelt, maar dat de noodtoestand wordt gebruikt om vrijheden te beperken en ernstige oppositie onmogelijk te maken, en om het ontbreken van een echte gezondheidsstrategie te laten voortduren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team