Zoeken

Marokkaanse café- en restauranthouders luiden noodklok

14 januari 2024 - 08:00 - Economie

©

In Marokko trekken eigenaren van cafés en restaurants opnieuw aan de bel over hun precaire situatie. Ze doen een dringende oproep aan de autoriteiten om hun zwaar getroffen sector te redden.

Uit een studie van de Nationale Federatie van Café- en Restauranthouders in Marokko (FNPCRM), blijkt dat meer dan 11.220 mensen werkzaam in de sector in 2023 zijn ontslagen in de regio Casablanca-Settat, meldt Hespress. In totaal hebben 8964 cafés hun deuren gesloten in het afgelopen jaar, tegenover 1870 in 2022. In de regio Rabat-Salé-Kenitra zijn 28.614 werknemers ontslagen in 2023, tegenover 5244 het jaar ervoor. Volgens de Federatie is deze situatie te wijten aan problemen met belastingen, fiscale controles, boetes, heffingen, sociale bijdragen, maar ook aan de stijging van de kosten van grondstoffen, de gevolgen van de Covid-19-crisis en de opkomst van foodtrucks.

Lees ook: In Marokko verpletteren foodtrucks traditionele restaurants

De FNPCRM roept het Hoog Commissariaat voor Planning (HCP) op om dringend een nationale studie uit te voeren naar de café- en restaurantsector, om het aantal gesloten etablissementen na de Covid-19-periode tot eind 2023 te inventariseren en de tragische sluitingen van bedrijven in de sector in Marokko te onderzoeken, evenals het toenemende aantal mensen dat dagelijks hun baan verliest. De Federatie verzoekt de minister van Economie en Financiën wederom om boetes en heffingen te annuleren. Ook wordt gepleit voor het spreiden van oorspronkelijke bedragen over een periode van meer dan 72 maanden.

Lees ook: Marokkaanse restaurants gaan strijd aan met straatverkopers

Café- en restauranteigenaren hebben tevens opnieuw de minister van Binnenlandse Zaken verzocht om een kaderwet aan te nemen en de gemeenschappelijke belastingen te plafonneren, om de "subjectiviteit en willekeur van sommige hoofden van lokale overheden te verminderen". Daarnaast doen ze een beroep op de overheid om concrete maatregelen te nemen om de verspreiding van de informele sector in het koninkrijk terug te dringen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team