Zoeken

Horecasector Marokko: zorgwekkende reeks faillissementen

19 december 2023 - 08:00 - Economie

©

De Marokkaanse horecasector wordt geconfronteerd met een reeks faillissementen. De situatie is extreem zorgwekkend volgens sectorprofessionals.

Deze professionals wijzen op verschillende factoren die bijdragen aan de actuele crisis. Volgens Maroc hebdo dreigt 25 tot 30% van de cafés en restaurants in Marokko failliet te gaan. Noureddine El Herrak, voorzitter van de Nationale Federatie van Café- en Restauranteigenaren, haalt de hoge fiscale en sociale druk aan als één van de hoofdoorzaken. Hij benadrukt dat lokale overheden en de CNSS (de Marokkaanse sociale zekerheidsdienst) aanzienlijke boetes hebben opgelegd die onbetaalbaar zijn voor veel ondernemers, vooral vanwege de dramatische gevolgen van de Covid-19 crisis.

Lees ook: Ekram Sarrokh: van boksen tot politiek

Een andere belangrijke factor is de stijging van de voedselprijzen, met name van fruit en groenten, die in sommige gevallen met 400% zijn toegenomen. Mohamed Abou El Fadel, secretaris-generaal van de Marokkaanse Federatie van Cafés en Fastfoodrestaurants, wijst ook op de oneerlijke concurrentie van foodtrucks. Deze bieden producten aan tegen zeer aantrekkelijke prijzen, maar waarvan de kwaliteit soms twijfelachtig is. "We hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken meerdere keren gewaarschuwd voor het gevaar dat deze mobiele eenheden vormen voor ons beroep, maar tevergeefs", klaagt El Fadel.

Lees ook: Marokkaanse restaurants gaan strijd aan met straatverkopers

De federatie heeft op 8 december 2023 brieven gestuurd naar de minister van Economie, Nadia Fettah Alaoui, en haar collega van Industrie, Ryad Mezzour, met het verzoek om een ’faillissementsdecreet’ uit te vaardigen. Dit zou café-eigenaren in staat stellen hun bedrijven te sluiten zonder de sociale situatie van duizenden werknemers in gevaar te brengen. "Dit faillissementsdecreet is bedoeld om een vereenvoudigde administratieve procedure in te stellen waarmee café-eigenaren hun activiteiten kunnen wijzigen of hun zaak kunnen sluiten, terwijl werknemers sociale vergoedingen krijgen om niet in armoede te vervallen", legt El Herrak uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team