Zoeken

Marokkaanse restaurants beschuldigd van vergiftigen klanten

15 december 2023 - 15:30 - Marokko

©

Marokkaanse restauranthouders verwerpen stellig de beschuldigingen van fraude die tegen hen zijn geuit door een parlementslid van de RNI-partij.

Deze aantijgingen werden geuit in een schriftelijke vraag van het parlementslid aan de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, waarin werd gesuggereerd dat café- en restauranteigenaren hun klanten zouden vergiftigen door koffie te mengen met chemische stoffen.

Lees ook: Cafés en restaurants in Marokko aan rand van faillissement

In een verklaring verwerpen de eigenaren van cafés en restaurants, vertegenwoordigd door Noureddine El Harraq, voorzitter van de Nationale Federatie van Café- en Restauranteigenaren in Marokko (ANPCRM), deze beschuldigingen van oneerlijke handelspraktijken. Ze benadrukken dat alle koffie die in Marokkaanse cafés wordt gebruikt, in verzegelde verpakkingen wordt geleverd door een beperkt aantal erkende bedrijven die 90% van de markt in handen hebben. Deze bedrijven hebben allemaal de vereiste goedkeuring van het Nationaal Bureau voor Voedselveiligheid (ONSSA).

De café-eigenaren wijzen elke verantwoordelijkheid af voor de vermeende verkoop van koffie gemengd met onbekende stoffen. Ze herinneren eraan dat het de taak van de ONSSA is om de voedselveiligheid te garanderen, van grondstoffen tot de eindconsument. Ze beschuldigen de ONSSA van "professioneel wangedrag" door een oogje toe te knijpen bij fraude. Ze wijzen erop dat cafés niet beschikken over laboratoria om koffiebonen te testen.

De federatie noemt de vraag van parlementslid Fatine El Ghali absurd en een voorbeeld van politieke middelmatigheid, ontstaan door de recente electorale context. Ze vinden dat El Ghali zich beter kan richten op het behoud van de koopkracht van zowel professionals als burgers.

Lees ook: Marokkaanse restaurants gaan strijd aan met straatverkopers

Tot slot roept de federatie het RNI-lid op om vragen te stellen aan de minister van Binnenlandse Zaken over de groei van de informele sector (73%) en de stijgende brandstofprijzen, die geleid hebben tot een aanzienlijke prijsstijging van basisproducten voor cafés en restaurants. Deze stijging heeft geleid tot het faillissement van vele bedrijven en een werkloosheidscijfer van 13,5%, het hoogste sinds 1995, het jaar waarin wijlen Koning Hassan II waarschuwde dat Marokko aan de rand van een crisis stond.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team