Zoeken

Marokkaanse horecasector zinkt

22 mei 2024 - 21:00 - Economie

©

De Marokkaanse horecasector worstelt al maanden met een diepe crisis. Dit blijkt uit het toenemende aantal sluitingen van cafés en restaurants in de regio’s Casablanca-Settat, Rabat-Salé-Kenitra en Fez-Meknes.

In Casablanca-Settat hebben al 8964 cafés en restaurants hun deuren gesloten, wat leidde tot een verlies van 53.800 banen, meldt Noureddine Harrak, voorzitter van de Nationale Vereniging van Cafés en Restaurants in Marokko (ANPCRM). Ook in de regio’s Rabat-Salé-Kenitra en Fez-Meknes is de situatie nijpend.

Lees ook: Cafés en restaurants in Marokko: sector in levensgevaar?

De oorzaken van de crisis zijn divers. De horecaondernemers kampen met een sterke stijging van de prijzen van ingrediënten, met name koffie. De marktprijs van koffie is met meer dan 30% gestegen, wat sommigen ertoe aanzet om de koffieprijs te verhogen, ondanks dat dit illegaal is.

Daarnaast kampen horecaondernemers met een opeenhoping van boetes en schulden aan de Sociale Zekerheidsinstelling (CNSS). De ANPCRM pleit voor kwijtschelding van deze schulden, uitstel van betaling van de openstaande bedragen en een herziening van de fiscale lasten. Ook pleit de vereniging voor een overheidssubsidie van 50% van de sociale premies.

Lees ook: Koffieprijzen krijgen bittere nasmaak in Marokko

"Onze sector, met een gemiddelde maandelijkse omzet van minder dan 500.000 dirham per vestiging, kan niet worden vergeleken met grote bedrijven die tientallen miljoenen dirhams omzetten", aldus Naïma Raiss, voorzitter van de Rabat-sectie van de ANPCRM.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team