Zoeken

Marokkaanse aanval in Sahara zou Baskisch project hebben geraakt

30 december 2021 - 12:00 - Marokko

©

Iñigo Martínez, parlementariër van de Elkarrekin-Podemos-IU partij, heeft aan de Baskische regering gevraagd of deze van plan is een vergoeding te vragen aan Marokko voor de schade die zou zijn veroorzaakt tijdens een "aanval" van het Marokkaans leger op een door het Baskenland gefinancierd project in de Sahara.

In een schriftelijke vraag aan de regering, herinnert Martínez eraan dat zijn vereniging op 16 december de "aanval" van het Marokkaans leger al aan de kaak heeft gesteld. Bij deze aanval zouden twee Sahrawi-burgers om het leven zijn gekomen, met name een vrachtwagenchauffeur en zijn bijrijder. De twee slachtoffers reden met een tankwagen, tijdens de waterdistributiemissie, toen ze werden gedood.

Lees ook: Marokko wacht op standpunt van Spanje over Sahara voor hervatting betrekkingen

De beelden "tonen een aanval die niet enkel gericht was op het voertuig, maar ook op de bevolking", aldus een verklaring van de organisatie van Martínez, volgens wie "projecten gefinancierd door het Baskische agentschap voor samenwerking en ontwikkeling en Euska Fondoa voor de verbetering van de waterinfrastructuur voor de nomadische bevolking, werden geraakt".

Lees ook: Nieuwe aanval van Polisario tegen Marokko in Sahara

De parlementariër vraagt aan de Baskische regering of ze op de hoogte was van deze "aanval" en, als dit niet het geval was, "het de schade heeft kunnen evalueren", en plannen heeft om "maatregelen te treffen om de schade te herstellen, in overleg met de Marokkaanse regering".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team