Zoeken

Marokko wacht op standpunt van Spanje over Sahara voor hervatting betrekkingen

11 december 2021 - 11:20 - Wereld

©

Marokko wacht op een duidelijke stellingname van Spanje over voor het koninkrijk prioritaire kwesties, zoals de Sahara, alvorens de diplomatieke betrekkingen nieuw leven in te blazen.

Het proces van hervatting van de betrekkingen tussen Marokko en Spanje hapert omwille van de aanhoudende vertrouwenscrisis tussen de twee landen. Marokko wacht nog steeds op Spanje om "ondubbelzinnig zijn keuzes, besluiten en standpunten te verduidelijken", zoals de Marokkaanse diplomatie in mei reeds aangaf. Maar tot nu toe lijkt de houding van Spanje nog steeds niet gerust te stellen.

Lees ook: Sluiting grenzen Spanje-Marokko: "Een diplomatiek en politiek probleem"

De inzet van de nieuwe Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, die in juli is aangetreden na het vertrek van Arancha Gonzales Laya als gevolg van de affaire Ghali, heeft Spanje in staat gesteld om de contacten met de Marokkaanse autoriteiten weer te hervatten. In totaal heeft Albares slechts tweemaal contact gehad met zijn Marokkaanse tegenhanger, Nasser Bourita. De eerste keer was op 21 september, toen de twee ambtenaren overeenkwamen elkaar te ontmoeten, en de tweede keer was op 28 november, "toen Bourita Albares opbelde om zich te verontschuldigen voor het feit dat hij niet aanwezig kon zijn op het forum van de Unie voor het Middellandse Zeegebied, dat op 29 november in Barcelona werd gehouden", schrijft ABC.

De aanwezigheid van Bourita op deze bijeenkomst "zou ongetwijfeld een goed kader zijn geweest om de toenadering tot Marokko zichtbaar te maken en zou zelfs tot een bilaterale ontmoeting hebben kunnen leiden. Maar Rabat heeft een persoonlijke ontmoeting tussen Bourita en Albares vermeden, omdat het koninkrijk nog steeds wacht op een gebaar van Spanje om schoon schip te maken, analyseert het medium.

Lees ook: Mohammed VI prijst "uitstekende" betrekkingen met Spanje

"Als Spanje zijn standpunt zou wijzigen en zou breken met zijn traditionele houding ten opzichte van de Westelijke Sahara, zouden andere landen dat ook waarnemen en die lijn misschien volgen", oordeelt Haizam Amirah Fernández, een onderzoeker op het gebied van het Middellandse Zeegebied en de Arabische wereld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team