Zoeken

"We worden vaak Berbers genoemd, maar eigenlijk is dat een scheldwoord"

29 januari 2022 - 21:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Omdat iedereen een verhaal heeft spreken de reporter en de fotograaf van De Gazet van Antwerpen elke weekdag een toevallige voorbijganger aan op straat. Deze keer is het de beurt aan de 67-jarige Yassin Elyahyoui.

Ze treffen Elyahyoui aan terwijl hij een wandeling maakt. "Sinds 2020 ben ik met pensioen en eigenlijk vind ik daar niets aan. Je wordt moe van te zitten, te slapen en van niets te doen. Liever wil ik gewoon bezig zijn", vertelt hij.

Lees ook: Apple viert Amazigh-vrouwen uit Marokko

Yassin werkte vroeger in de landbouw bij een bedrijf in Borsbeek. "Ik deed er allerlei zaken: van het zaaien tot het plukken. Vooral tomaten en aubergines. Ik vond dat leuk. Je bent buiten en werkt met veel mensen samen. Ik mis dat. Ik ben me al een paar keer terug gaan aandienen bij een landbouwbedrijf. Maar telkens wanneer ze mijn leeftijd zien, dan willen ze me geen werk meer geven."

Lees ook: Jonge Marokkaanse genie bespot om Amazigh accent in Rachid Show

Elyahyoui vertelt over zijn dag, zijn routine, maar ook over zijn Marokkaanse roots. "Subiet ga ik een koffie drinken, een babbeltje doen en even naar het Rivierenhof. Morgen heb ik Nederlandse les. Nederlands volg ik twee keer per week. In het begin vond ik dat moeilijk. Nu gaat het wel. Ik heb een beetje een Hollands accent. Dat komt omdat ik een hele tijd in Rotterdam-Zuid heb gewoond. Maar mijn moedertaal is Tamazight. Dat is de taal die ze in het noorden van Marokko spreken. Daar kom ik oorspronkelijk vandaan. We worden vaak Berbers genoemd, maar eigenlijk is dat een scheldwoord. Iets wat je tegen dieren zegt. We zijn Imazighen. Dat is onze juiste naam."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team