Zoeken

Marokkaan mishandeld door politieagent in Parijs

27 juli 2022 - 20:00 - Wereld

©

Een Frans Marokkaanse jongeman beticht een politieagent ervan excessief geweld te hebben gebruikt en hem "zonder reden" te hebben mishandeld in Parijs. Hij heeft een klacht ingediend tegen zijn vermeende aanvaller en eist gerechtigheid.

Tijdens een politie-optreden op de avond van 13 juli, naar aanleiding van het aansteken van vuurwerk in een wijk van Aubervilliers, werd de 24-jarige Sofiane met geweld mishandeld door een politieagent, meldt Mediapart. De jongeman droeg een nekverband en zijn arm zat in een draagverband als gevolg van een verkeersongeval enkele weken eerder in Marokko. Hij was net naar buiten gegaan om een sigaret te roken met een paar vrienden. Deze laatsten kregen ook te maken met het gewelddadige optreden van de politieagenten.

Lees ook: België: aanklacht politiegeweld op Mounaim afgewezen

"Nog geen 30 seconden later rekenden ze ons in, zonder enige reden. Ze kwamen op ons af en vielen ons aan, ze begonnen mijn vrienden te slaan. Op een gegeven moment probeerde ik op te staan, maar ik werd op mijn mond geslagen met een knuppel. Ik kon mijn tanden niet meer voelen, hij sloeg me op mijn rechterarm en op mijn linkerarm", vertelt Sofiane aan BFMTV.

Na het gewelddadige incident werd de jonge Marokkaan opgenomen op de eerste hulp. De balans van de agressie was een gebroken kaak, een open lip en gebroken tanden. Op 23 juli werd hij onderzocht en kreeg hij zeven dagen medisch verlof. "Ik begrijp niet hoe een politieman iemand kan slaan waarvan de arm in een draagverband zit, die een nekbrace heeft en geen verzet biedt. Bovendien hebben ze me niet eens aangehouden nadat ze me in elkaar geslagen hadden, wat eigenlijk onrechtvaardig is. Er moet gerechtigheid komen. De politie mag niet zomaar alles doen", zegt Sofiane.

Lees ook: Mounir (26) overleden na politie-interventie in België

De Franse Marokkaan diende een klacht in tegen de betrokken politieagent. De inspectiedienst voor politie (IGPN) kreeg de zaak in handen en stelde een gerechtelijk onderzoek in. Tegelijkertijd heeft het hoofdbureau van de politie van Parijs een administratief onderzoek ingesteld. "Mijn cliënt heeft een onberispelijk profiel, zijn strafblad is schoon en hij is onbekend bij de politie," zegt Avi Bitton, de advocaat van Sofiane. "Aanwezige getuigen, van wie sommigen door de IGPN zijn gehoord, verklaren dat Sofiane de politieagent niet heeft geprovoceerd," voegt hij eraan toe. Hij stelt zich ook vragen over "de traagheid waarmee de IGPN Sofiane wilde laten onderzoeken door een arts".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team