Zoeken

Frans koppel cel in voor mishandelen bejaarde Marokkaan

5 augustus 2022 - 10:20 - Wereld

©

In de metro van Toulouse in Frankrijk werd Mohamed, een 77-jarige Marokkaanse gepensioneerde, zondag op brute wijze aangevallen door een echtpaar dat in Béziers woont. Op dinsdag werden de verdachten berecht en kregen ze gevangenisstraffen.

Door zijn lichamelijke en psychische verwondingen kon Mohamed dinsdag niet naar de arrondissementsrechtbank in Toulouse komen, zoals zijn advocaat Régis Capdevielle verklaarde. Niettemin woonde zijn hele familie het proces bij. Het echtpaar was afkomstig uit Béziers en had het weekend in Toulouse doorgebracht.

Lees ook: Moeder doodsbang na mishandeling Adam (5) in AZC Katwijk

In de metro kwam Mohamed zijn aanvallers tegen toen hij op weg was naar de markt. "Hij keek me indringend aan. Dat bleek onverantwoord. Toen sloeg ik hem. Ik overreageerde, maar zo gaat dat," zegt de jonge vrouw. Ze lijkt geen spijt te hebben van haar actie. Haar partner voegt eraan toe: "Hij vroeg haar naast hem te komen zitten. Vanaf dat moment begonnen de klappen. Het klopt dat ik twee keer geslagen heb, dat had ik niet mogen doen".

De voorzitter van de rechtbank is stomverbaasd over de koelbloedigheid van het koppel. "Besef jullie de ernst van wat jullie gedaan hebt?" Volgens het medisch rapport dat de rechter voorleest, is de neus van Mohamed verschillende malen gebroken en is hij misvormd na de afranseling. Ook zijn psychische toestand is zeer zorgwekkend. "Hij is een trotse man die zijn zwakheden niet uit. Hem zo zien heeft ons allemaal geschokt," zegt Anne, zijn schoondochter.

Lees ook: Marokkaan mishandeld door politieagent in Parijs

"Jullie uitleg is minachtend. Uit jullie woorden blijkt duidelijk dat jullie oordelen dat hij het zelf uitlokte. Dit is niet te verdragen," antwoordde de aanklager, die de rechtbank vroeg de jongeman te veroordelen tot 18 maanden celstraf, waarvan 12 voorwaardelijk, en zijn partner tot 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De rechter veroordeelde de vrouw uiteindelijk tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, en haar partner kreeg de door de aanklager geëiste straf.

Bladna.nl