Zoeken

België: aanklacht politiegeweld op Mounaim afgewezen

13 juni 2021 - 18:00 - Wereld

©

De Belgische politieagenten die zijn beschuldigd van het toepassen van buitensporig geweld tegen de 19-jarige demonstrant Mounaïme, die in juni 2020 deel nam aan een Black Lives Matter-demonstratie in Brussel, worden voorlopig niet vervolgd.

Het Brusselse parket heeft besloten om de rechtszaak van Mounaïme te sluiten. De 19-jarige Belgische Marokkaan werd op 7 juni 2020 na afloop van een Black Lives Matter-demonstratie die werd georganiseerd in de buurt van het gerechtsgebouw van Brussel, geslagen door politieagenten, meldt de Belgische radiozender RTBF. Na het incident plaatste de broer van Mounaïme een video op Twitter waarin het slachtoffer met een gezwollen gezicht vertelt dat hij is geslagen en beledigd door vijf politieagenten. De demonstratie liep in de buurt van de Naamse Poort uit de hand.

Lees ook: VN-commissie vraagt onderzoek naar racistisch geweld Belgische politie

Mounaïme werd samen met tientallen andere jongeren gearresteerd en naar de kazerne van Etterbeek gebracht voordat ze weer op vrije voeten kwamen. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat Mounaïme inwendige bloedingen had opgelopen door het geweld. Twee dagen later heeft het jonge slachtoffer een klacht ingediend bij Comité P, het controleorgaan voor de Belgische politie. Ondanks meerdere hoorzittingen is nu een jaar later de klacht afgewezen door het Brussels parket.

Volgens de advocaat van Mounaïme, Guillaume Lys, zijn door de verklaringen van zijn cliënt de politieagenten die hem hebben mishandeld geïdentificeerd. "We hebben een persoon die volledig overeenkomt met de beschrijving van mijn cliënt. Zijn versie is nooit veranderd. Vanaf zijn eerste hoorzitting gaf hij een zeer nauwkeurige versie van de dingen, een gedetailleerde beschrijving van de kleding van de politieagenten, van het busje. Elementen die geverifieerd konden worden. Niemand heeft ooit de geloofwaardigheid van zijn verklaringen in twijfel getrokken", verklaarde de advocaat. Hij adviseert Mounaïme en zijn familie om een burgerrechtelijk proces aan te spannen en bij een onderzoeksrechter om hervatting van de zaak te vragen.

Lees ook: Belgische Marokkaan Yassine Boubout referentie op vlak van politiegeweld

lse van de Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene, zegt dat het interne onderzoek werd onderbroken in afwachting van een gerechtelijke uitspraak en dat het onderzoek vervolg zal krijgen als het proces wordt hervat.

Bladna.nl