Zoeken

Oog verloren door politie, Jalil (15) vertelt

6 augustus 2023 - 13:10 - Wereld

©

Jalil, 15 jaar, is tijdens een interventie van politieagenten in het Franse Chilly-Mazarin, blind geraakt aan één oog. Dat gebeurde in de nacht van 1 op 2 juli, tijdens rellen na de dood van Nahel, 17-jarige Marokkaanse Algerijn die werd doodgeschoten tijdens een politiecontrole. Jalil’s familie heeft een klacht ingediend bij de politie inspectiedienst IGPN.

De tiener dacht dat hij was geraakt door een mortiervuur, zoals de politie aan de hulpverleners zou hebben verklaard. "Maar in het ziekenhuis vertelden de artsen me dat het door een flashball-schot was," vertelt Jalil aan Street Press. De jongen en zijn ouders hebben een klacht ingediend bij de IGPN, ervan overtuigd dat hij werd geraakt door een politiewapen. "Het heeft de hersenen geraakt. Op twee centimeter na had ik het leven kunnen verliezen. Ik heb de politie nooit gehaat. Maar ik voel haar voor de agent die op mij schoot," vertelt hij.

Lees ook: Schande: agent krijgt 1,6 miljoen euro na doodschieten Nahel (17)

"Ze hebben hem gebroken," zegt zijn vader, Mohammed M., geschokt en ook kwaad omdat zijn zoon de avond van het ongeluk "niet naar buiten mocht," aangezien er een "avondklok vanaf 21 uur" was ingesteld door de burgemeester van de stad, Rafika Rezgui. Jalil had die avond rond 22.30 uur een vriend ontmoet op een plein. "We waren met een stuk of tien, stonden in lijn. Iemand die groter was dan ik stak een mortier aan een richtte die naar de politie. Ik stond er naast en plots besefte ik dat ik alleen was. Het was net als in films: ik hoorde een knal," aldus Jalil, die zich verder weinig herinnert van het incident.

"Ik heb flitsen, alsof ik buiten bewustzijn was en 20 meter verder wakker werd terwijl ik rende. Ik voelde niets meer," gaat hij verder. Hij zou wankelend zijn weggelopen, "alsof ik dronken was", terwijl hij werd achtervolgd door de politie, waarvan één op hem zou hebben geschoten. Hij werd door de brandweer naar het ziekenhuis gebracht met een "hoofd- en kaaktrauma na mortiervuur (in het gezicht) door de gespecialiseerde politieeenheid CRS".

Lees ook: Vader door politie doodgeschoten Nahel breekt stilte

Jalil werd zes uur lang geopereerd. "Ze legden me uit dat ik veel bloed in mijn hersenen had en dat mijn oog was geëxplodeerd." De jongen werd door de IGPN gehoord op 6 juli, terwijl hij nog op de intensive care lag. Jalil stelt in staat te zijn de schutter te herkennen. Hij heeft intussen het ziekenhuis verlaten en wordt thuis verder behandeld. In september zou hij een oogprothese moeten krijgen. "Ik heb de hele tijd hoofdpijn. Ik kan ’s avonds niet meer slapen," klaagt de jongen, die niet meer kan "voetballen of videospelletjes spelen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team