Zoeken

Maritiem vervoer: Marokko heeft een nationale vloot nodig

10 mei 2021 - 15:40 - Economie

©

De afgelopen jaren is de havenconnectiviteit van Marokko een echt succesverhaal geweest, met een stijging van de 81ᵉ naar de 22ᵉ plaats in 14 jaar tijd. Alleen wordt de economische soevereiniteit bedreigd door het ontbreken van een nationale vloot.

Het ontbreken van een nationale vloot in schepen is de grootste zorg van de Marokkaanse vereniging van exporteurs (Asmex), die melding maakt van het overwicht van bulkstromen die een groot deel van de vraag naar vervoer vertegenwoordigen, meldt L’Économiste. In dit segment is het Marokkaanse aanbod afwezig ten voordele van buitenlandse exploitanten. Dankzij zijn strategische geografische ligging heeft Marokko tussen 2006 en 2019 echter een aanzienlijke stijging gekend naar de 22ᵉ plaats vanuit de 81ᵉ plaats op het gebied van havenconnectiviteit, vooral dankzij investeringen in haveninfrastructuur.

Bovendien is de sector een "zenuwcentrum van de nationale economie", aldus het dagblad, dat erop wijst dat 95% van de handel via het havenvervoer verloopt. Maar het hebben van belangrijke haveninfrastructuren zonder een nationale vloot is een echt probleem voor het land. Met alle vrijhandelsovereenkomsten die Marokko in het kader van de openstelling van zijn economie voor het buitenland heeft ondertekend, moet het land over een hoogwaardige logistiek beschikken, zodat het exportaanbod concurrerend kan zijn. Dit "zal bijdragen tot de versterking van de invloed van het label Made in Morocco op internationaal niveau, vooral op continentaal niveau waar de bijdrage van Afrika aan de maritieme handelsstromen marginaal is," aldus het dagblad.

In die zin moet de regering haar engagement om van Marokko een regionaal economisch kruispunt te maken waarmaken, om de openstelling voor andere handelspartners te bevorderen. Dit vereist investeringen in de nationale vloot. Bovendien moet de handelsbalans stabiel worden gemaakt en moeten de tekorten in verband met de verschillende vrijhandelsovereenkomsten worden teruggedrongen. Zonder uit het oog te verliezen dat voor toekomstige overeenkomsten, met inbegrip van de Pan-Afrikaanse Vrijhandelszone (Zlecaf), een concurrerende en systematische aanpak moet worden opgezet die pleit voor een nationale vloot.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team