Zoeken

Marhaba 2024: recordaantal reizigers verwacht

15 mei 2024 - 07:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het speciale plan voor Operatie Marhaba 2024 goedgekeurd. Dit plan maakt het mogelijk voor Marokkanen die in Europa wonen om via de Spaanse havens naar Marokko te reizen om er hun zomervakantie door te brengen.

Het zomerplan is bedoeld om de jaarlijkse migratiestroom tussen Europa en Afrika, die sinds 1986 van 15 juni tot 15 september plaatsvindt, "snel en efficiënt" te organiseren. "Het is een jaarlijkse uitdaging op het gebied van voorbereiding, preventie en responsvermogen", aldus Susana Crisóstomo, ondersecretaris van Binnenlandse Zaken, die de vergadering van het Nationaal Coördinerend en Adviserend Comité (CECOD) voorzat waar het plan werd goedgekeurd.

Lees ook: Marhaba 2024 belooft extra druk te worden

Het speciale plan voor Operatie Marhaba 2024 omvat een vlootplan om het aantal schepen, hun capaciteit en het aantal rotaties te bepalen om de stroom passagiers en voertuigen te beheren. Het voorziet ook in een plan voor provinciale coördinatie van de negen Spaanse transitpoorten: Algeciras en Tarifa in Cádiz; Almería, Malaga, Motril in Granada; Alicante, Valencia, Ceuta en Melilla, evenals specifieke verkeersveiligheidsplannen.

De voorbereidingen voor Operación Paso del Estrecho (OPE) zijn al begin januari van start gegaan. Op 20 mei vindt in Tanger een vergadering van de Gemengde Marokkaans-Spaanse Commissie plaats om de laatste details van de zomeroperatie af te ronden. Dit jaar is de startdatum van Operatie Marhaba vervroegd naar 13 juni om de stroom Marokkanen uit Europa die via de Spaanse havens reizen om Eid ul-Adha te vieren met hun familie, dat op 17 juni in Marokko plaatsvindt, op te vangen.

Lees ook: Marhaba 2024: lage prijzen voor Marokkaanse diaspora?

Volgens de prognoses van het Directoraat-Generaal Civiele Bescherming en Noodsituaties zullen het aantal Marokkanen die in het buitenland wonen en voertuigen respectievelijk met 6% en 4% toenemen ten opzichte van 2023, toen 3.219.618 passagiers en 775.410 voertuigen de Straat van Gibraltar overstaken. Zoals de voorgaande jaren zal Operatie Marhaba in twee fasen verlopen: een heenfase (15 juni tot 15 augustus) en een retourfase (15 augustus tot 15 september). Grote stromen worden verwacht tussen 14 en 16 juni, 1 en 5 augustus en 30 augustus en 1 september.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team