Zoeken

Marokko verwacht massale terugkeer Marokkaanse diaspora

11 juni 2024 - 08:50 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokko bereidt zich voor op de komst van een recordaantal Marokkanen uit het buitenland die tijdens de Marhaba-operatie 2024 het koninkrijk zullen bezoeken. Dit jaar valt de zomeroperatie samen met Eid ul-Adha, waardoor de voorbereidingen extra vroeg begonnen zijn.

Havens en luchthavens in Marokko, met name Tanger, Nador en Al Hoceima in het noorden van het land, zetten alles in het werk om de operatie soepel te laten verlopen. De 24e editie van Marhaba begon op 5 juni om de stroom Marokkaanse rezigers op te vangen.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: douane verandert regels voor auto’s aan grens

"Alle betrokkenen bij de organisatie moeten zich extra goed voorbereiden," aldus Omar Abdallah Moussa, verantwoordelijk voor de medische en humanitaire afdeling van de Mohammed V Stichting voor Solidariteit, tegen Al-Ayam 24. "Het is de eerste keer dat de operatie samenvalt met het Offerfeest." De stichting heeft alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen om de toestroom van reizigers aan te kunnen en "deze piekperiode zo soepel mogelijk te laten verlopen."

"De stichting heeft meer dan 1400 ervaren medewerkers gemobiliseerd, waaronder maatschappelijk werkers, medische en paramedische teams," aldus Moussa, die de goede samenwerking tussen Marokko en Spanje prees. "We werken nu onder gunstige en adequate omstandigheden."

De verantwoordelijke benadrukte dat er alles aan wordt gedaan om de Marhaba-operatie van begin tot eind soepel te laten verlopen. "We spannen ons in, zowel in de Marokkaanse havens als op de luchthavens, om fouten te vermijden die ons duur kunnen komen te staan. De voorbereidingen zijn op alle niveaus in volle gang: medisch, logistiek en zelfs qua personeelsbestand."

Lees ook: Marokkaanse diaspora: grote terugkeer naar Marokko van start

De Marhaba-operatie vindt elk jaar plaats van 15 juni tot 15 september. Het biedt de Marokkaanse diaspora de mogelijkheid om via Spaanse, Italiaanse en Franse havens naar Marokko te reizen voor hun zomervakantie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team