Zoeken

Makelaarskantoor in Barcelona beboet wegens discrimineren Marokkaan

8 augustus 2021 - 12:00 - Wereld

©

De manager van een makelaarskantoor in Barcelona heeft een boete van 45.000 euro ontvangen omdat hij weigerde een huis te verhuren aan een Marokkaan. Dit is een "directe discriminatie" als gevolg van racisme en wordt bij wet bestraft.

De feiten dateren van het begin van 2020. Volgens gemeentelijke bronnen in Barcelona werd Redouane Mehdi, een computeringenieur van Marokkaanse afkomst, gediscrimineerd toen hij te kennen gaf dat hij een huis wilde huren bij een makelaarskantoor en kon aantonen dat hij solvabel was. Zijn aanvraag werd niet aanvaard. Als reden werd opgegeven dat een andere aanvraag werd gevalideerd. Het pand bleek echter weken later nog steeds leeg te staan en beschikbaar te zijn.

Lees ook: Discriminatie op Nederlandse woningmarkt zeer alarmerend

Enige tijd later diende een naaste van het slachtoffer die aan de voorwaarden voldeed een aanvraag in om hetzelfde pand te huren bij dezelfde vastgoedonderneming. De makelaar reageerde bereidwillig op zijn verzoek. Redouane Mehdi meldde de feiten aan bij een anti-discriminatiedienst. Het bureau onderzocht de zaak met de afdeling discipline en bestrijding van pesterijen en ongewenst gedrag van het Gemeentelijk Instituut voor Huisvesting en Rehabilitatie en legde een sanctie op.

De dienst veroordeelde het betrokken makelaarskantoor tot een dwangsom van 45.000 euro wegens het weigeren om een huis aan een persoon van Marokkaanse afkomst te verhuren. Volgens het gemeentebestuur van Barcelona is het de eerste keer dat er een sanctie wordt opgelegd voor "directe discriminatie" wegens racisme bij de verhuur van een woning. Een misdrijf dat bestraft wordt door wet 18/2007 betreffende het recht op huisvesting.

Lees ook: Mounia woont met haar man en drie kinderen in 12 m2 in Parijs

"De Marokkaanse gemeenschap heeft veel te verduren en ik wil dat mijn zaak als voorbeeld dient voor alle immigranten", verklaarde Mehdi na de uitspraak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team