Zoeken

Discriminatie op Nederlandse woningmarkt zeer alarmerend

2 mei 2021 - 18:20 - Wereld

©

Makelaars in Nederland gaan veel te vaak mee in een verzoek van een verhuurder om mensen met een buitenlands klinkende naam uit te sluiten voor een huurwoning. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Het is het eerste landelijke onderzoek naar discriminatie op de huurmarkt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de organisaties tegen discriminatie Art.1 en Radar. Zij reageerden met Nederlandse, Marokkaanse en Poolse namen drieduizend keer op woningadvertenties. Daaruit bleek dat kandidaat-huurders met een Pools of Marokkaans klinkende naam minder vaak werden uitgenodigd voor bezichtigingen.

Daarnaast werden er ook 105 mysterycalls uitgevoerd naar makelaars. Ze deden zich daarbij voor als verhuurder die geen allochtonen in huis wil. Meer dan een derde stemde daarmee in of legde de verantwoordelijkheid daarvoor bij de verhuurder. Slechts vijftien makelaars lieten weten daar niet aan te willen meewerken, staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Minister Ollongren zegt dat dit onderzoek ook aantoont dat discriminatie op de woningmarkt in het hele land voorkomt. "Het is niet alleen een probleem van de grote steden. Dat vind ik zeer alarmerend. Discriminatie is niet toegestaan en wordt niet getolereerd. Dat geldt zowel voor de verhuurbemiddelaars als voor de verhuurder die zijn woning openbaar aanbiedt. Daarom gaan we onze aanpak tegen discriminatie de komende tijd intensiveren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team