Zoeken

Bomaanslagen Barcelona: Marokkaan 4 jaar onterecht in de cel

12 januari 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Spaanse justitie heeft zojuist de vrijlating bevolen van Salh El Karib, de eigenaar van een internetcafé in Ripoll, die de daders van de aanslagen in Barcelona regelmatig bezochten. Ook de 15.000 euro en de computers die door de politie bij zijn arrestatie in beslag zijn genomen, moeten worden teruggeven. De jongeman werd zonder proces of veroordeling vrijgelaten, na meer dan vier jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht.

Salh El Karib werd gearresteerd voor zijn vermeende betrokkenheid bij de aanslagen in Barcelona. Hij bracht vier en een half jaar door in de gevangenis, waar hij het hele politie- en gerechtelijk onderzoek onderging, maar nooit werd opgeroepen naar de beklaagdenbank en niet werd veroordeeld, meldt El Confidencial. De Nationale Rechtbank besloot hem uiteindelijk vrij te laten en hem "de 15.000 euro terug te geven, die in beslag waren genomen in de winkel in Ripoll die hij runde", evenals de bezittingen die in het internetcafé en in zijn huis werden gevonden, waar hij werd gearresteerd in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen.

Lees ook: Marokkanen veroordeeld voor bomaanslagen Barcelona

De in beslag genomen 15.000 euro waren verdeeld over 29 biljetten van 500 euro en vijf van 100 euro. Er werden tevens onder meer twee mobiele telefoons in beslag genomen, een tablet, ontvangstbewijzen, prepaidkaarten, twee creditcards, een treinkaartje Lyon-Barcelona, een cheque van 50 euro, een geheugenkaartje, enz. Salh El Karib werd vijf dagen lang in incommunicado-detentie geplaatst, dat is de maximumperiode waarin de antiterrorismewet voorziet. Hij werd nooit eerder gearresteerd.

Volgens het onderzoek zou de Salh de jihadisten logistieke middelen verschaft hebben om vóór de aanslagen naar Marokko en België te reizen. Onderzoekers konden aantonen dat het bedrijf van Salh El Karib wel reisbiljetten voor de daders kocht in ruil voor een commissie, maar hij was geen lid van het criminele netwerk en was ook niet op de hoogte van hun terroristische plannen.

Lees ook: Abdelbaki Es Satty, Marokkaanse imam en hoofdverdachte aanslagen Barcelona

In zijn beslissing van 27 december heeft de Nationale Rechtbank Salh El Karib verzocht om een rekeningnummer op te geven waarop het in beslag genomen bedrag zou worden gestort. Maar zijn vrienden zeggen dat hij geen bankrekening heeft. De jongeman van Marokkaanse afkomst heeft het moeilijk om van de tegenslag te herstellen. Dankzij de hulp van een aantal landgenoten die hem 10.000 euro leenden, kon hij zijn zaak heropenen. Maar hij heeft geen uitrusting, noch het vertrouwen van de telefoonmaatschappijen. Hij wacht de teruggave af van de in beslag genomen voorwerpen om een nieuwe start te kunnen maken.

Bladna.nl