Zoeken

Lichte ontdooiing betrekkingen Marokko Tunesië

9 september 2022 - 11:00 - Marokko

©

Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en in het buitenland verblijvende Marokkanen, heeft zijn Tunesische ambtgenoot Othman Jerandi dinsdag in Caïro ontmoet, in de marge van de ministeriële bijeenkomst van de Arabische Liga. De ontmoeting zou het begin kunnen inluiden van een ontdooiing van de gespannen betrekkingen tussen Marokko en Tunesië.

De ontmoeting tussen het hoofd van de Marokkaanse diplomatie en zijn Tunesische ambtgenoot heeft niet geleid tot een verbetering in de diplomatieke crisis tussen de twee landen.

Lees ook: "Koning Mohammed VI heeft altijd gevraagd om Tunesië te helpen"

Volgens een Marokkaanse bron op hoog niveau hebben de twee ministers enkel samen deelgenomen aan een vergadering, waarin ze het aanvankelijk oneens waren over een agendapunt en een formulering, maar later toch nog tot een akkoord zijn gekomen, meldt Medias24. Dit zegt echter niets over een mogelijke oplossing van de diplomatieke crisis tussen Tunesië en Marokko.

Lees ook: Sahara: Algerije probeert Tunesië tegen Marokko op te zetten

De uitnodiging van Polisario-leider Brahim Ghali voor de internationale conferentie van Tokio over de ontwikkeling van Afrika (TICAD), die op 27 en 28 augustus in Tunis werd gehouden, ligt aan de basis van de diplomatieke crisis. Marokko heeft meteen zijn ambassadeur in Tunesië teruggeroepen dat daarna dezelfde beslissing nam. De Sahara-kwestie is niet-onderhandelbaar voor het koninkrijk.

Bladna.nl