Zoeken

"Koning Mohammed VI heeft altijd gevraagd om Tunesië te helpen"

7 september 2022 - 07:00 - Marokko

©

Abdelilah Benkirane, voormalig regeringsleider en secretaris-generaal van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), stelt dat Koning Mohammed VI hem altijd gevraagd heeft om Tunesië tegemoet te komen. Het land ligt vandaag aan de basis van een diplomatieke crisis met Marokko, vanwege de uitnodiging van Polisario-leider Brahim Ghali in Tunis.

De voormalige regeringsleider benadrukte daarbij dat het onthaal dat de Tunesische president Kaïs Saïed aan Polisario-leider Brahim Ghali bood tijdens de Internationale Conferentie van Tokio over de ontwikkeling van Afrika (TICAD), een "zeer ernstig gebaar is op symbolisch niveau". "De Sahara is Marokkaans en is een zaak van een natie en een volk die niet opgegeven kan worden," vervolgde Benkirane.

Lees ook: Tunesië nodigt Polisario-leider Brahim Ghali uit, Marokko roept ambassadeur terug

De voormalige premier duidde dat "Tunesië zich in een zeer moeilijke situatie bevindt met ernstige financiële problemen, terwijl de financiële situatie van Algerije juist beter is geworden. Maar politiek mag niet enkel over geld gaan, ook waarden en principes zijn belangrijk". De betrekkingen tussen het Marokkaanse en het Tunesische volk zijn volgens hem zeer uitzonderlijk. Hij vertelde dat Koning Mohammed VI hem altijd gevraagd heeft Tunesië te helpen en dat de vorst zich altijd bereid heeft getoond om dit te doen.

Lees ook: Tunesische diplomaat roept Tunesië op Sahara-standpunt te verduidelijken

Benkirane verwees daarbij naar het bezoek van Koning Mohammed VI aan Tunesië in mei 2014 om het bevriende land te steunen in de moeilijke periode na de Arabische Lente. Met zijn bezoek aan Tunesië in die chaotische periode, gekenmerkt door terroristische aanslagen, wilde de Marokkaanse monarch niet alleen laten zien dat Marokko solidair is met de Tunesiërs, maar ook de rest van de wereld laten zien dat Tunesië nog steeds een land is dat je kan bezoeken, ondanks de periodieke bedreigingen van de veiligheid. Benkirane voegt eraan toe dat hij toen wel vreesde voor de veiligheid van de Koning, die in de straten van de Tunesische hoofdstad rondliep, vergezeld van een minimale bescherming.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team