Zoeken

Algerije heeft Tunesië in een vazal veranderd

17 september 2022 - 15:00 - Wereld

©

Sinds Polisario-leider Brahim Ghali werd ontvangen op de Internationale conferentie van Tokio over de ontwikkeling van Afrika (TICAD), zijn de betrekkingen tussen Rabat en Tunis bekoeld. In de Sahara-kwestie chanteert Algerije, als beschermer van de onafhankelijkheidsbeweging, Tunis om deze tegen Marokko uit te spelen.

In een artikel over de geopolitiek in de Maghreb maakt de krant Le Monde melding van het "protocollaire gebaar" van de Tunesische president Kais Saïed, die de separatistische leider Brahim Ghali zelf verwelkomde bij zijn aankomst in Tunis. Het blad maakt daarbij melding van de "Tunesische onderwerping aan Algerijnse bevelen".

Lees ook: Lichte ontdooiing betrekkingen Marokko Tunesië

Ook Nizar Derdabi, voormalig hoofdofficier van de Koninklijke Gendarmerie en deskundige op het gebied van veiligheid, maakte hierover een opmerking. "Het is duidelijk dat Tunesië zijn soevereiniteit op het gebied van buitenlands beleid heeft verspeeld. Duidelijk is dat het Algerijnse regime nu haar wil opdringt, tenminste wat de kwestie Sahara betreft."

Na een lijst van acties - waaronder de "Gafsa-coup" van 1980 - waarmee Algerije Tunesië jarenlang aan de leiband heeft gehouden, schrijft de Franse krant dat Algiers "twee pressiemiddelen blijft gebruiken om Tunesië in het gareel te houden". Eerst is er het wapen van het Algerijnse gas, waarmee Tunesië 99% van zijn elektriciteit opwekt. En op de tweede plaats is er de grenssluiting, die ernstige gevolgen heeft gehad voor de Tunesische economie, vooral in de toeristische sector.

Lees ook: Tunesische diplomaat roept Tunesië op Sahara-standpunt te verduidelijken

"De vraag is of de Algerijnen nu hebben gekregen wat ze van Kaïs Saïed hadden verwacht?" schrijft de krant. "Er is alle reden toe om dat te geloven. Algiers heropende de grens op 15 juli, waardoor het Tunesische toeristenseizoen werd gered. Op 21 juli heeft Algiers het voormalige hoofd van de Tunesische geheime dienst, Lazhar Longo, die zich op Algerijns grondgebied schuilhield, aan Tunis uitgeleverd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team