Zoeken

Marokko-Algerije: einde diplomatieke crisis in zicht?

23 oktober 2022 - 16:00 - Marokko

©

Koning Mohamed VI zal naar verwachting de topbijeenkomst van de Arabische Liga op 1 en 2 november in Algerije bijwonen. Wat betekent dit voor het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen, die werden verbroken vanwege diepgaande onenigheden met betrekking tot kwesties die fundamenteel zijn voor het koninkrijk?

Volgens bepaalde waarnemers maakt de waarschijnlijke deelname van de soeverein aan de belangrijke bijeenkomst, een heropleving van de bilaterale samenwerking en een terugkeer naar een normale situatie tussen Rabat en Algiers mogelijk. Verschillende signalen wijzen op een opwarming.

Lees ook: Algerije vreest dat Mohammed VI show steelt op Arabische top

Onlangs hebben kaderleden van het Algerijnse ministerie van Justitie in Marokko deelgenomen aan de 38ᵉ zitting van de Raad van Arabische ministers van Justitie. "Na een breuk van 14 maanden zal een Algerijnse minister een vergadering bijwonen in Marokko", kondigden lokale media aan. De delegatie die de redenen voor de afwezigheid van de minister toelichtte, bedankte het koninkrijk zelfs voor het warme onthaal.

Lees ook: Algerije bevestigt aanwezigheid Koning Mohammed VI op Arabische top

Maar een aantal Algerijnse ambtenaren die door de website TSA worden geciteerd, zien de zaken echter anders. "De bilaterale aanpak staat niet op de agenda" tussen de twee landen tijdens de Arabische top in Algiers, zegt één van hen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team