Zoeken

Leïla Slimani: "Premier Marokko is een islamist, geen terrorist"

19 februari 2021 - 16:00 - Marokko

©

De Marokkaanse schrijfster en journalist Leïla Slimani, heeft op de Franse zender Canal+ een pleidooi gehouden voor het maken van een onderscheid tussen islamisme en terrorisme.

Slimani was samen met acteur Kad Merad te gast tijdens een televisieprogramma op 14 februari. Ze hekelde de Franse media en politici voor hun overdreven gebruik van de term ’islamisme’. De schrijfster beschuldigde hen van een overdreven en inadequaat gebruik van deze term en herinnerde eraan dat "een islamist geen terrorist is". Het verwarren van de twee is dus "erg gevaarlijk en erg onnauwkeurig", vindt de winnares van de Goncourt-prijs 2016.

"Ik kom uit een land dat wordt geregeerd door islamisten en de premier van Marokko is een islamist, maar hij is geen terrorist. Er zijn veel landen in de Arabische wereld die worden geregeerd door islamisten, dit zijn gewone politieke partijen, of je die nu leuk vindt of niet". Ze voegde eraan toe dat zelfs wanneer je "hun programma niet leuk vindt, je ze niet mag verwarren met terroristen".

Leila Slimani merkte op dat deze obsessie voor religie haar "erg boos en oncomfortabel maakt". Islamisten worden al te vaak geassimileerd met conservatieven, "maar wat is precies het probleem met het islamisme aan de macht? Is dit geen politieke optie zoals elke andere? Ik haat fundamentalisten [...] maar ik kan respecteren dat er conservatieven zijn in alle religies. We moeten niet alles door elkaar halen". Ze benadrukte ook dat "alle religies onder meer een probleem hebben met vrouwen […] en één of andere vorm van patriarchaat verdedigen".

Deze verklaringen leverden de Marokkaanse schrijfster forse kritiek op sociale media op. Sommige internetgebruikers beschuldigen haar van het relativeren van islamisme en vinden haar uitspraken gevaarlijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team