Zoeken

"Ouders moeten seksuele voorlichting geven, niet moskeeën"

11 februari 2021 - 12:00 - Marokko

©

Azzedine Gaci, woordvoerder van de Theologische Raad van Imams van de Rhône en rector en imam van de Othman-moskee in Villeurbanne in Frankrijk, sprak met Mizane Info over de moeilijkheden waarmee imams te maken hebben, vooral als het gaat om kwesties met betrekking tot jongeren, zoals seksuele voorlichting en allerlei soorten geweld.

Veel mensen vragen zich af welke rol imams spelen, los van hun functie als religieuze leiders. Volgens Azzedine Gaci houdt de imam zich niet alleen bezig met religieuze aspecten, maar maakt hij van het opleiden van jongeren en hun sensibilisering voor een betere wereld een prioriteit. Maar zo’n essentiële kwesties kunnen niet uitsluitend aan imams worden overgelaten. Volgens de woordvoerder moeten vooral ouders en het sociale netwerk zorgen voor de seksuele voorlichting van jongeren.

Moskeeën zijn beperkt in wat ze kunnen doen omdat ze enerzijds weinig jongeren bereiken en anderzijds enkel jongeren opvangen van 6 tot 12 jaar. "Op het moment dat jonge mensen zichzelf vragen beginnen te stellen over seksualiteit, maar ook bijvoorbeeld over hun aanwezigheid in Frankrijk, worden ze niet meer begeleid door moskeeën". Voor hem geldt de vraag voor alle religies en gaat het vaak over een probleem van kwalificaties en financiering. "Op die leeftijd hebben ze geen interesse meer voor het aanbod van moskeeën, maar willen ze uitgaan, naar de bioscoop gaan of over onderwerpen spreken die hen bezighouden", zegt hij aan Mizane Info.

Verder zijn seksueel geweld tegen jongeren, incest of verkrachting, taboe-onderwerpen die nauwelijks aan bod komen in de vrijdagpreken. Volgens Azzedine Gaci zijn imams niet echt gekwalificeerd om dit soort onderwerpen goed te bespreken. "De overgrote meerderheid van hen kan niet over deze onderwerpen praten. Anderen zullen ze dit onderwerp alleen vanuit een halal-haram-invalshoek benaderen terwijl daar veel meer over is te zeggen. Een kind hoeft enkel voor een scherm te zitten om aangevallen te worden en andere zaken mee te maken. Mijn methode als imam is om de khotbas per onderwerp te benaderen en om aan elk onderwerp meerdere khotbas te wijden indien nodig". Volgens de imam zullen religieuze leiders seksuele voorlichting nooit buiten het religieuze domein zien. Het is gebaseerd op religieuze regels en principes.

Seksuele relaties voor het huwelijk of buiten het kader van een huwelijk zijn verboden. "Het probleem is dat de gemiddelde huwelijksleeftijd rond de 29 a 30 jaar ligt. Het gebeurt maar zelden dat mensen eerder trouwen. Hoe doen we dat tot dan? Hen antwoorden dat ze moeten "vasten" is niet voldoende, want de woorden die aan de profeet worden toegeschreven, vrede zij met hem, hebben voor hen niet dezelfde betekenis. We moeten onze culturele relatie met het huwelijk herzien en voorwaarden scheppen voor een huwelijk dat eerder in het volwassen leven plaatsvindt", zegt Azzedine Gaci. Hij benadrukt dat dit niet makkelijk zal zijn omdat moslimgezinnen veeleisender zijn geworden op het gebied van het huwelijk. "Door de toegang tot het wettige - of met andere woorden het huwelijk - te bemoeilijken, hebben we de toegang geopend naar het illegale. Het huwelijk is eenvoudig in de islam, laten we het niet ingewikkeld maken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team