Zoeken

Tientallen Marokkanen gestrand in Sète door coronamaatregelen

19 februari 2021 - 18:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Twintig Marokkanen zijn sinds 31 januari gestrand in de Franse havenstad Sète. De Franse overheid besloot die dag de grenzen te sluiten voor landen buiten de Europese Unie. Op deze manier wil Frankrijk het aantal coronabesmettingen in het land remmen.

De slachtoffers wachten al negentien dagen in hun busjes in de haven op een heropening van de grenzen. Het gaat vooral om handelaren die spullen in Spanje opkopen om ze in het koninkrijk te verkopen. Bij hun aankomst in Sète werden de grenzen gesloten. Alle bootoversteken tussen Marokko en Frankrijk werden geannuleerd. De gedupeerden hadden al een ticket gekocht van 600 euro. Het wachten in de haven gebeurt onder erbarmelijke omstandigheden, meldt France Bleu.

De handelaren krijgen geen hulp van de lokale havenautoriteiten of van de bedrijven waar ze hun bootticket hebben gekocht. Ze hebben geen plek om zich te wassen of te slapen. De havenpolitie heeft hen ook laten weten dat ze hun busjes op een andere plek moeten parkeren. De gestrande Marokkanen zijn boos over de manier waarop ze worden behandeld.

"Ik heb geen cent meer. Ik had geld meegenomen voor een driedaagse werkreis, niet drie weken," zegt de 54-jarige Said. Hij slaapt elke avond in zijn auto. "Dit is toch niet Frankrijk! We worden als dieren behandeld," roept Sofiane verontwaardigd. Van een Franse organisatie voor daklozen krijgen de mannen in ieder geval eten en dekens. Voorzitter Cathy Ciancilla vindt dat de Franse overheid iets moet doen voor deze mannen. "Ze hebben recht op basisbehoeften terwijl ze aan het wachten zijn om terug naar huis te keren."

Jeanine Léger werkt voor een organisatie die voor de rechten van migranten opkomt. Ze vraagt aan de aangewezen overheidsinstanties om deze mannen te repatriëren. Maar voorlopig reageerde niemand op haar oproep. Ook het Marokkaanse consulaat niet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team