Zoeken

Spanje: drugsorganisatie opgerold dat drugs met helikopter uit Marokko smokkelde

14 januari 2022 - 18:20 - Wereld

©

De Spaanse Guardia Civil heeft in samenwerking met de Franse anti-drugseenheid OFAST en Europol, een criminele organisatie ontmanteld die gespecialiseerd is in de handel in hasj en marihuana vanuit Marokko naar Frankrijk.

Het netwerk, dat zeer actief was in het zuiden van Spanje, verborg de drugs in legale handelsgoederen die werden vervoerd met zware vrachtwagens of volgens de "Go Fast"-methode, waarbij er gebruik wordt gemaakt van voertuigen met valse nummerplaten. De Guardia Civil volgde de activiteiten van de criminele organisatie reeds sinds 2020 en kon nu aan de Andalusische kust een helikopter uit Marokko zonder vluchtplan onderscheppen, die verschillende balen hasj aan boord had.

Lees ook: Marokko: drugshandelaars opgepakt na achtervolging op zee

Na een dagenlange observatie van een aantal leden van het netwerk, onderschepten agenten in Narbonne, in het zuiden van Frankrijk, een vrachtwagen met een Frans kentekennummer en 419 kilo hasj verstopt in een legale lading. De vrachtwagenchauffeur werd gearresteerd. Vervolgens slaagden Spaanse rechercheurs erin om in Baza bij Granada 327 kilo hasj in beslag te nemen in een ander voertuig van het netwerk en 860 kilo hasj in Chauchina bij Granada, in een andere vrachtwagen die door het netwerk werd gebruikt. In Portbou bij Girona werd 112 kilo marihuana in beslag genomen in een ander voertuig van de criminele organisatie.

Lees ook: Spanje arresteert Fikri, grootste hasj- en cocaïnesmokkelaar

Bovendien ontdekte de Guardia Civil in Torremolinos bij Málaga een opslagplaats voor drugs die per helikopter uit Marokko werden vervoerd. In totaal werd op deze plek 211 kilo hasj in beslag genomen, alsook de helikopter die zonder vluchtplan werd ingezet. Verder werd er ook nog een auto met valse nummerplaten onderschept in Marbella. De bestuurder ervan was in het bezit van 329 kilo hasj. Hij werd gearresteerd en een huiszoeking in zijn woning leidde tot de inbeslagneming van nog eens 8 balen hasj van 266 kilo en tot de arrestatie van 3 andere personen.

Lees ook: Spanje: Marokkanen opgepakt met ruim 4,7 ton hasj

De criminele organisatie is ook gespecialiseerd in het witwassen van geld dat afkomstig is van de drugshandel. Huiszoekingen in Cadiz, Malaga, Almeria en Castellon hebben geleid tot de inbeslagneming van 3 helikopters, 4 vuurwapens, een grote hoeveelheid munitie, kogelvrije vesten en talrijke elektronische apparaten. In totaal werden bij de operatie 11 personen gearresteerd en meer dan 2,4 ton hasj en 112 kilo marihuana in beslag genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team