19 december 2021 - 17:00 - Economie
Cannabis is een van de belangrijkste toekomstproducten van de Marokkaanse textielsector en zal bijdragen tot de versterking van zijn concurrentievermogen.
Textielbedrijven hebben de regering vaak om hulp gevraagd, vooral na de gezondheidscrisis. De sector vereist zware investeringen. "Opkomende economieën zoals China en Turkije danken hun groei aan een krachtig overheidsingrijpen. Marokko zou geen uitzondering mogen zijn. De textielsector kan niet groeien als de staat ons niet steunt en begeleidt." Fatima-Zohra Alaoui, directeur van Marokkaanse Vereniging van Textiel- en Kledingindustrie (AMITH), verklaarde dit bij de lancering van de nieuwe visie voor de sector tot 2035.
Lees ook: Medicinale cannabis wordt belangrijkste exportproduct van Marokko
Alaoui pleit voor het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals hennep (cannabis) en wol om de textielindustrie te versterken en zo geleidelijk katoen en polyester te vervangen. De legalisering van cannabis in Marokko is een kans voor de Marokkaanse textielindustrie. De vezels kunnen gebruikt worden en de zaden kunnen worden aangewend in de farmaceutische sector. "Wij kunnen een 100% Marokkaans product aanbieden. Het is een organische textielvezel die snel kan worden geteeld en zeer weinig vereist", zegt de directeur van AMITH.
Lees ook: Kledingbedrijven verhuizen van China naar Marokko
Dit zal Marokko in staat stellen zich opnieuw te positioneren op de mondiale textielmarkt, vooral in het licht van de koolstofbelasting die op 1 januari 2023 van kracht wordt in Europa, de belangrijkste markt voor Marokkaans textiel.
Marokko doet Algerije opnieuw buigen
Hakim Ziyech worstelt met carrière
Veel kritiek op Tanger in FIFA-rapport WK 2030
Marokko-Algerije: fragiele evenwicht bedreigd door terugkeer Trump
Monica Bellucci straalt tijdens fotoshoot in Marrakech (video)
Marokkaans Nederlandse zusjes openen sportschool in Marokko
Amerikanen azen op Marokkaanse vleesmarkt
Chinese autofabrikant opent fabriek in Marokko
Belastingamnestie in Marokko stopt definitief
Italiaanse fabriek in Al Hoceima verdubbelt capaciteit
Rusland wil miljoen ton tarwe naar Marokko exporteren
"Moul hanout" onmisbaar voor Marokkaanse economie
Prijs gasfles stijgt opnieuw in Marokko
Chinese bedrijven omzeilen dreigingen Donald Trump via Marokko