Zoeken

Lancering 5G verloopt moeilijk in Marokko

15 november 2022 - 13:00 - Marokko

©

In Marokko heeft de lancering van 5G moeite om van de grond te komen. Ook de ontwikkeling van glasvezel loopt ver achter.

Hoewel de telecomsector stelt dat de lancering van 5G in Marokko in 2023 mogelijk zal zijn, twijfelen analisten en waarnemers hieraan. In een verklaring aan het dagblad L’Économiste meent een deskundige dat de gestelde doelen niet bereikt kunnen worden. Volgens hem ligt het echte doel in de inzet van glasvezel. Dat impliceert een uitrolpercentage van 20% in 2023, of 2 miljoen aansluitingen, terwijl er vandaag slechts 450.000 aansluitingen zijn, aldus de deskundige.

Lees ook: Marokko: nieuwe stap op de weg naar de 5G-revolutie

Om de doelstellingen te bereiken moeten de inspanningen van de actoren worden gebundeld. "De doelstellingen zouden bereikt kunnen worden als de juiste beslissingen worden genomen, namelijk het openstellen van de markt en een regulering ten gunste van infrastructuurbeheerders. Deze laatsten kunnen zorgen voor een bundeling van de krachten in coördinatie met de lokale overheden, de regio’s en de gemeenten", aldus de deskundige.

Lees ook: 5G: Huawei en Ericsson strijden om Marokko

Het openstellen van de markt voor specifieke exploitanten lijkt dan ook een goede oplossing om het bundelen en delen te versnellen. Wereldwijde investeerders zoals Google wachten alleen nog op een toestemming van de Marokkaanse regelgevende instantie voor telecommunicatie, om als infrastructuurbeheerder te opereren en te investeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team