22 december 2022 - 08:00 - Economie
Marokko heeft het tempo van de uitvoering van de energietransitie opgevoerd ondanks de moeilijke context door de energiecrisis en de stijgende prijzen. Het koninkrijk zou in deze sector, dankzij zijn beleid gericht op privé-investeringen, zijn doel kunnen bereiken om tegen 2030 bijna 52% van zijn productiecapaciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen.
Deze deskundige prognose is gebaseerd op de inspanningen van de staat op het gebied van hernieuwbare energie, terwijl andere overheden opnieuw steenkool vooropstellen, meldt Hespress. Eind 2021 bedroeg de geïnstalleerde capaciteit in Marokko volgens officiële gegevens 4050 MW, op een totale capaciteit van 10.743 MW. Dat is goed voor bijna 38% van de energiemix.
Lees ook: Noor Midelt: de richtlijnen van Koning Mohammed VI
Dankzij de voltooiing van fase 1 van het in Taza gebouwde windmolenpark zal dit jaar een extra capaciteit aan windenergie van 87 MW bereikt worden. Marokko zal tegen 2023 zijn doelstelling van 42% bereiken en tegen 2030 reeds 64,3%, aldus het persbericht. Om dit doel te bereiken heeft de regering zich verbonden tot grootschalige en ambitieuze investeringen in de sector, overeenkomstig de richtlijnen van Koning Mohammed VI.
Professor Amin Bennouna leg uit dat het koninkrijk "de doelstelling van 52% elektriciteitsproductiecapaciteit in 2030 zal bereiken. De reden is dat we in 2008 schatten dat er tegen 2030 24.000 GW aan elektriciteitsproductiecapaciteit nodig zou zijn. Vandaag ziet het er echter naar uit dat we slechts 16.000 GW nodig zullen hebben en geen 24.000 GW."
Lees ook: Marokko helpt Zwitserland CO₂-uitstoot verminderen
Over het soort investeerders die in de sector worden verwacht, legde de professor uit dat er twee soorten investeerders zijn: ontwikkelaars en secundaire investeerders. "De eersten bouwen het project, meestal samen met een bank en een lokale investeerder. Ze blijven twee of drie jaar om te bewijzen dat het werkt en winstgevend is. De secundaire investeerders daarentegen kopen de meerderheid van de aandelen op voorwaarde dat iemand voor het project blijft zorgen. Meestal laten ze 20% van de aandelen aan de ontwikkelaars en houden ze zelf 80%.
Sihame El Kaouakibi krijgt euro schadevergoeding
Brusselse agenten veroordeeld voor dodelijke achtervolging Ouassim en Sabrina
Juwelen geschonken door Koning Hassan II aan koningin Fabiola geveild
Koning Mohammed VI blijft in de Verenigde Arabische Emiraten
Spionagesatellieten: Marokko verkiest Israël
Hakim Ziyech reageert en drijft de spot met Fati Jamali
Autoverkopen in Marokko: Porsche blijft groeien
Mohamed Ihattaren heeft een nieuwe club, maar zal zich moeten bewijzen
Marokko: Emiraten financieren HSL Kenitra-Marrakech
Marokko: grote stap voorwaarts in HSL-project Kenitra-Marrakech
Starbucks en H&M blijven toch in Marokko
Prijsexplosie tomaten in Marokko: de oorzaken begrijpen
Marokko, draaischijf voor Chinese auto-industrie in Europa
Redenen voor vertrek H&M en Starbucks uit Marokko