Zoeken

Energietransitie boekt vooruitgang in Marokko

22 december 2022 - 08:00 - Economie

©

Marokko heeft het tempo van de uitvoering van de energietransitie opgevoerd ondanks de moeilijke context door de energiecrisis en de stijgende prijzen. Het koninkrijk zou in deze sector, dankzij zijn beleid gericht op privé-investeringen, zijn doel kunnen bereiken om tegen 2030 bijna 52% van zijn productiecapaciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen.

Deze deskundige prognose is gebaseerd op de inspanningen van de staat op het gebied van hernieuwbare energie, terwijl andere overheden opnieuw steenkool vooropstellen, meldt Hespress. Eind 2021 bedroeg de geïnstalleerde capaciteit in Marokko volgens officiële gegevens 4050 MW, op een totale capaciteit van 10.743 MW. Dat is goed voor bijna 38% van de energiemix.

Lees ook: Noor Midelt: de richtlijnen van Koning Mohammed VI

Dankzij de voltooiing van fase 1 van het in Taza gebouwde windmolenpark zal dit jaar een extra capaciteit aan windenergie van 87 MW bereikt worden. Marokko zal tegen 2023 zijn doelstelling van 42% bereiken en tegen 2030 reeds 64,3%, aldus het persbericht. Om dit doel te bereiken heeft de regering zich verbonden tot grootschalige en ambitieuze investeringen in de sector, overeenkomstig de richtlijnen van Koning Mohammed VI.

Professor Amin Bennouna leg uit dat het koninkrijk "de doelstelling van 52% elektriciteitsproductiecapaciteit in 2030 zal bereiken. De reden is dat we in 2008 schatten dat er tegen 2030 24.000 GW aan elektriciteitsproductiecapaciteit nodig zou zijn. Vandaag ziet het er echter naar uit dat we slechts 16.000 GW nodig zullen hebben en geen 24.000 GW."

Lees ook: Marokko helpt Zwitserland CO₂-uitstoot verminderen

Over het soort investeerders die in de sector worden verwacht, legde de professor uit dat er twee soorten investeerders zijn: ontwikkelaars en secundaire investeerders. "De eersten bouwen het project, meestal samen met een bank en een lokale investeerder. Ze blijven twee of drie jaar om te bewijzen dat het werkt en winstgevend is. De secundaire investeerders daarentegen kopen de meerderheid van de aandelen op voorwaarde dat iemand voor het project blijft zorgen. Meestal laten ze 20% van de aandelen aan de ontwikkelaars en houden ze zelf 80%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team