Zoeken

Koning Mohammed VI tikt PJD op de vingers na kritiek op normalisatie Israël

13 maart 2023 - 20:00 - Marokko

©

Marokko stond onlangs centraal in een controverse over zijn betrekkingen met Israël, met name in het licht van de recente ontwikkelingen in de bezette Palestijnse gebieden. De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) publiceerde een verklaring die door het koninklijk paleis wordt beschouwd als onverantwoordelijk en gevaarlijk.

In reactie hierop heeft het Koninklijk Kabinet een verklaring uitgegeven waarin wordt benadrukt dat de positie van Marokko ten opzichte van de Palestijnse kwestie onomkeerbaar is en een van de prioriteiten is van het buitenlands beleid van Koning Mohammed VI. Deze positie is een constante in het beleid van Marokko, die niet kan worden onderworpen aan politieke uitdagingen en verkiezingscampagnes.

Lees ook: Abdelilah Benkirane spreekt over relatie met Mohammed VI

Het Koninklijk Kabinet herinnert er ook aan dat het buitenlands beleid van het Koninkrijk een prerogatief is van de Koning, in overeenstemming met de grondwet, en dat de internationale betrekkingen van het Koninkrijk niet het voorwerp kunnen zijn van chantage. Bovendien vormt de instrumentalisering van het buitenlands beleid van het Koninkrijk voor een intern partijbelang een gevaarlijk en onaanvaardbaar precedent.

Wat betreft de relaties tussen Marokko en Israël benadrukt het Koninklijk Kabinet dat de hervatting van de betrekkingen heeft plaatsgevonden onder omstandigheden en in een context die bekend zijn bij iedereen, omkaderd door officiële verklaringen. De nationale krachten, politieke partijen en bepaalde prominente persoonlijkheden, evenals bepaalde associatieve instanties die zich inzetten voor de Palestijnse kwestie, werden toen op de hoogte gebracht van deze beslissing, waarvoor zij hun instemming gaven.

Lees ook: PJD weigert Israël te verwelkomen op Néguev-top in Marokko

Tot slot stelt het Koninklijk Kabinet dat de positie van Marokko ten opzichte van de Palestijnse kwestie constant is en nooit onderhevig zal zijn aan politieke uitdagingen. De betrekkingen tussen Marokko en Israël worden omkaderd door officiële verklaringen en zijn niet onderhandelbaar. Marokko zal blijven werken aan vrede en stabiliteit in de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team