Zoeken

PJD weigert Israël te verwelkomen op Néguev-top in Marokko

23 januari 2023 - 14:00 - Marokko

©

Marokko bereidt zich voor op de organisatie van de 2e Néguev-top, maar niet iedereen is enthousiast over de deelname van Israël. De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) heeft zijn bezwaren geuit tegen de aanwezigheid van Israël op de top.

De Néguev-top, gepland voor maart in Dakhla, zal worden bijgewoond door onder andere de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte, en natuurlijk Israël. In een verklaring liet de PJD weten dat de partij de deelname van Israël aan evenementen in Marokko "sterk afwijst".

Lees ook: VN: Marokko stemt tegen Israëlische bezetting Palestijnse gebieden

De verbetering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël dateert van december 2020, toen Marokko zijn betrekkingen met Israël normaliseerde in ruil voor de erkenning door de Verenigde Staten van het Marokkaanse karakter van de Sahara. Sindsdien zijn er diverse akkoorden getekend tussen de twee landen, ondanks het verzet van een aantal organisaties en partijen, waaronder de PJD.

De PJD heeft altijd een kritische houding gehad tegenover de normalisatie tussen Marokko en Israël. De partij, geleid door Abdelilah Benkirane, is van mening dat de aanwezigheid van Israël op Marokkaans grondgebied onaanvaardbaar is.

Lees ook: Marokko en Israël bespreken inlichtingen-samenwerking

De 2e Néguev-top zal een belangrijk moment zijn voor de verdere ontwikkeling van de samenwerking tussen de deelnemende landen.

Bladna.nl