Zoeken

Sebta en Melilla: Enaam Mayara krabbelt terug na kritiek

14 april 2023 - 18:17 - Marokko

©

Enaam Mayara, de voorzitter van de Marokkaanse Senaat, is maandag teruggekomen op zijn verklaringen over Sebta en Melilla. Hij preciseert dat de twee "bezette steden" moeten worden "bevrijd", en niet "hersteld" zoals hij had gesuggereerd.

In een verklaring aan de website Goud, krabbelde Mayara terug nadat "de Marokkaanse pers, vooral die dicht bij de regering," zeer kritisch was over de opmerkingen die hij maakte met betrekking tot Sebta en Melilla, tijdens een vergadering met de vrouwenafdeling van zijn partij, Istiqlal, een lid van de regeringscoalitie. De voorzitter van de Senaat is mogelijk discreet door het Koninklijk Paleis teruggefloten, net als andere politici die zich eerder uitspraken over bepaalde aspecten van het buitenlands beleid van Marokko, dat in feite de exclusieve bevoegdheid is van Koning Mohammed VI, meldt El Confidencial.

Lees ook: "Marokko zal Sebta en Melilla vroeg of laat recupereren"

De uitspraken van Mayara hebben voor spanningen gezorgd tussen Spanje en Marokko, die vooralsnog goede diplomatieke betrekkingen onderhouden. "Wie heeft u aangezet tot deze gevaarlijke diplomatieke spelletjes?" vraagt de krant Barlamane, die meent dat Mayara "slechts een dienst verleent aan de vijanden van Marokko, met name Algerije en Frankrijk, we weten niet of het gratis of betaald is", aldus het medium, dat stelt dat deze twee landen er alles aan doen om de goede betrekkingen tussen Rabat en Madrid te saboteren.

"De inval van een hoge vertegenwoordiger van de staat in een aan de Koning voorbehouden domein [buitenlands beleid] heeft verontwaardiging gewekt in de Spaanse pers en ergernis gewekt bij het hoofd van de Spaanse regering, Pedro Sanchez, en zijn regering, die de vriendschappelijke gebaren naar Marokko vermenigvuldigen", analyseert Maghreb Intelligence. De minister van Defensie, Margarita Robles, reageerde maandag op de opmerkingen van Mayara en herinnerde er krachtig aan dat "Sebta en Melilla net zo Spaans zijn als Zamora of Palencia en daar valt niets meer over te zeggen".

Lees ook: Marokkaanse celebs in Spanje mijden gesprekken over "Marokkaanse kwesties"

Volgens Hespress heeft Mayara "een misdaad van majesteitsschennis" begaan door een kwestie van buitenlands beleid aan te kaarten. "Met dit salvo van mediaklappen tegen Mayara hebben ze waarschijnlijk president Sanchez de bittere pil willen besparen door hem argumenten te geven om zijn criticasters te beantwoorden", betoogt een gepensioneerde Marokkaanse diplomaat. Mayara zei dat de twee autonome steden moeten worden "bevrijd" zonder het gebruik van wapens, zonder chantage en via onderhandelingen. Een mening die wordt gedeeld door een groot deel van de Marokkaanse autoriteiten die echter van mening zijn dat de tijd niet rijp is voor dergelijke uitspraken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team