Zoeken

Marokkaanse Ayoub doceert Catalaans op TikTok

4 april 2023 - 16:30 - Marokkanen in het buitenland

©

De 23-jarige Marokkaan Ayoub Borbata is bekend bij alle "Marokkanen die in Catalonië wonen", dankzij zijn virale video’s op TikTok, waarin hij zijn familieleden Catalaans leert.

Met meer dan 180.000 abonnees is Ayoub Borbata een TikTok-beroemdheid geworden. Zijn video’s worden honderdduizenden malen bekeken. In de video’s, die een flinke dosis humor en genegenheid bevatten, vereeuwigt de jongeman het proces van het aanleren van nieuwe woorden in het Catalaans door zijn moeder, bijgenaamd Montserrat, zijn vader, bijgenaamd Vicenç, of zijn zussen, bijgenaamd Dolors en Mercè.

Lees ook: "Ik voel me Catalaans, Spaans en Marokkaans"

Ayoub verrast met zijn vlekkeloos Catalaans accent, maar dat is begrijpelijk want de jongen kwam op zevenjarige leeftijd aan in de Catalaanse stad Arbúcies (Girona). "Als een kind hier komt studeren, is het bijna alsof het in de stad geboren is. Wij Marokkanen spreken heel goed Catalaans. Mensen denken dat we de taal niet begrijpen. Er wordt me vaak verteld dat ik veel vooroordelen heb doorbroken," vertelt hij aan Nius Diario. Ayoub vindt zijn beheersing van de taal niet zo bijzonder.

"Ik had niet veel moeite om Catalaans te leren dankzij mijn leraren. Het is waar dat Catalaans moeilijker is voor oudere mensen", voegt de 23-jarige TikToker eraan toe. Hij is er wel trots op dat hij leden van de Marokkaanse gemeenschap heeft geholpen het aanleren van de Catalaanse taal. "Veel mensen passeren me op straat en vertellen dat ze dankzij mij Catalaans proberen te leren. Ze vinden het makkelijker", vervolgt Ayoub. Hij geeft ook het voorbeeld van zijn moeder, die nooit naar school is geweest maar geleidelijk aan Catalaans leert spreken.

Lees ook: Catalonië: meer Arabisch en minder Spaans op scholen

Het avontuur begon afgelopen zomer nadat Ayoub zijn knie en meniscus had gebroken tijdens zijn werk als bosbouwer in Italië. Toen hij terugkeerde naar Spanje, begon hij de video’s te posten. "Ik had niets te doen en nam twee video’s op om mezelf te vermaken. Ze gingen al snel viraal en één ervan werd 700.000 keer bekeken", zegt hij. "Ik verwachtte dit succes niet en ik zocht er ook niet naar. Ik wist niet dat mensen het leuk zouden vinden, maar deze inhoud blijkt uniek", aldus Ayoub.

Bladna.nl