Zoeken

Marokkaanse lerares verliest haar 32 leerlingen in aardbeving

16 september 2023 - 19:00 - Marokko

©

Nesreen Abu ElFadel, een lerares Arabisch en Frans, werd geconfronteerd met een onvoorstelbare tragedie na de recente aardbeving van 7 op de schaal van Richter in Marokko. Haar school bevond zich in Adaseel, een bergdorpje dichtbij het epicentrum. Wat ze daar aantrof, zal haar leven voorgoed veranderen.

Toen ElFadel hoorde over de aardbeving, was haar eerste gedachte bij haar leerlingen. Ze haastte zich terug naar Adaseel en begon een zoektocht naar haar kinderen. "Waar is Somaya? Waar is Youssef? Waar is dit meisje? Waar is die jongen?" vroeg ze aan de dorpelingen. Het antwoord kwam enkele uren later: "Ze zijn allemaal dood."

Lees ook: Real Madrid schenkt Marokkaans kind die hele gezin verloor bij aardbeving toekomst

De lerares beschrijft haar verloren leerlingen, variërend in leeftijd van zes tot twaalf jaar, als "engelen." Ze behoren tot de bijna 3000 slachtoffers van de hevigste aardbeving ooit opgetekend in Marokko. Adaseel is een van de vele bergdorpen ten zuiden van Marrakech die volledig werden verwoest. Over één van haar leerlingen, de zesjarige Khadija, zei ze: "Khadija was mijn favoriet. Ze was heel aardig, slim, actief en hield van zingen."

Nesreen Abu ElFadel lijkt kalm, maar heeft een trauma opgelopen. Ze kan niet verwerken wat er met haar leerlingen en school is gebeurd. "Ik slaap niet, ik ben nog steeds in shock. Mensen beschouwen me als een van de gelukkigen, maar ik weet niet hoe ik verder kan gaan met mijn leven."

Lees ook: Aardbeving in Marokko: opgedroogde waterbronnen herleven na 20 jaar

Ondanks de onuitsprekelijke tragedie hoopt ElFadel dat de autoriteiten de school weer opbouwen, die tijdens de aardbeving instortte. "Arabisch en Frans waren moeilijk te leren, maar de kinderen waren erg slim en waren bijna vloeiend in beide talen," herinnert ze zich. Van de regering is vernomen dat 530 onderwijsinstellingen in verschillende mate zijn beschadigd, en dat lessen in de zwaarst getroffen gebieden tijdelijk zijn stopgezet. "Misschien kunnen we op een dag, als de school opnieuw is opgebouwd en de lessen hervat zijn, die 32 kinderen herdenken en hun verhaal vertellen," besluit Ms ElFadel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team