Zoeken

Darija op Wikipedia: wedstrijd zaait verdeeldheid

4 mei 2023 - 20:00 - Cultuur

©

Wikimedia Marokko organiseert in samenwerking met de Wikimedia Foundation en het Marokkaanse Leesnetwerk, het "Wikipedia Morocco Editorial Contest", van 25 april tot 10 juni 2023. Het initiatief pleit ook voor het gebruik van het Marokkaans dialect (Darija), maar daarover is inmiddels een hevige controverse ontstaan.

Het initiatief van Wikimedia Marokko beoogt de ontwikkeling en uitbreiding van Arabischtalige inhoud gewijd aan Marokko op Wikipedia en privilegieert het gebruik van Marokkaans dialect in Wikipedia-items, om een breed scala aan inhoud met betrekking tot Marokko in te dienen op het platform. De organisatoren van de wedstrijd beloven ook prijzen aan de winnaars.

Lees ook: Marokko: oproep om brug te slaan tussen Arabisch en Darija

Maar het initiatief lokt heel wat reacties uit op sociale media. "Ik denk niet dat de volgende generatie nog in staat zal zijn om eenvoudig Arabisch te begrijpen", bekritiseerde een gebruiker. "Is het Standaard Arabisch dan geen onderdeel van onze cultuur?", "Is het Standaard Arabisch geen onderdeel van onze identiteit?" en "Wat is het voordeel van het niet gebruiken van standaard Arabisch?", aldus gebruikers op sociale media.

Lees ook: Premier Marokko bereid om Darija uit schoolboeken te halen

Najiyyah Al-Mukhtari, hoofd van het Leesnetwerk in Marokko, gaf naar aanleiding van deze controverse opheldering over de intenties achter het initiatief. Het doel van deze wedstrijd "is om het schrijven in het standaard Arabisch, Marokkaans dialect en de Amazigh taal aan te moedigen en te ontwikkelen", aldus Al-Mukhtari.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team