Zoeken

Gaat Israël Palestijnen naar Marokko verplaatsen?

21 november 2023 - 09:00 - Wereld

©

Gila Gmaliel, de Israëlische minister van Inlichtingen, heeft een plan geopperd om de civiele bevolking van Gaza naar andere landen te verplaatsen, waaronder landen die zichzelf vrienden van de Palestijnen noemen. Marokko, geleid door Koning Mohammed VI die het Al Qods-comité voorzit, zou een van de potentiële bestemmingen kunnen zijn.

Gmaliel, lid van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu, ziet weinig heil in het herstellen van de Palestijnse Autoriteit in Gaza. Ze beschouwt deze optie als onwettig in de ogen van de Israëlische publieke opinie en is ervan overtuigd dat het de situatie terug naar af zou brengen. Dit standpunt uitte ze in een artikel in de Jerusalem Post. Ook spreekt ze zich uit tegen het internationale voorstel om geld te sturen voor de wederopbouw van het gebied.

Lees ook: Marokkaanse kinderen in Gaza roepen Koning Mohammed VI tot hulp

In plaats daarvan stelt Gmaliel voor dat de internationale gemeenschap zou kunnen helpen met de financiering van de hervestiging van Gaza-bewoners in nieuwe gastlanden. Dit zou volgens haar een win-winsituatie zijn voor zowel de inwoners van Gaza, die een beter leven zoeken, als voor Israël, na de recente gebeurtenissen. Ze benadrukt de mislukking van eerdere oplossingen, zoals terugtrekking, verrijking, conflictbeheer en het bouwen van hoge muren om Hamas buiten Israël te houden.

Na de verrassingsaanval van Hamas en de Israëlische tegenaanval stelde Gmaliel dit plan al voor. Ze is van mening dat ondanks de nadelen en obstakels van haar voorstel, alle opties overwogen moeten worden. Ze meldt dat leden van de Knesset uit verschillende politieke stromingen, zowel uit de coalitie als de oppositie, de initiatieven van haar ministerie ondersteunen.

Lees ook: Woede in Marokko na slachting door Israëlisch leger in Jabalia

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn meer dan 1,6 miljoen mensen ontheemd in de Gazastrook, wat twee derde van de bevolking van het kleine gebied betekent. Volgens de Hamas zijn er bij de Israëlische bombardementen op Gaza 13.000 mensen, waaronder meer dan 5500 kinderen en 3500 vrouwen, omgekomen. De Israëlische autoriteiten melden dat sinds 7 oktober in totaal 1200 mensen, voornamelijk burgers, zijn omgekomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team