Zoeken

Woede in Marokko na slachting door Israëlisch leger in Jabalia

1 november 2023 - 21:30 - Marokko

©

In Marokko hebben honderden burgers en activisten geprotesteerd tegen de aanval van het Israëlische leger op het vluchtelingenkamp van Jabalia (Gaza), een van de dichtstbevolkte gebieden van de Palestijnse enclave. De demonstranten riepen Marokko op om terug te komen op de normalisering van de diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat en om het verbindingskantoor in Rabat te sluiten.

Honderden demonstranten verzamelden zich op de avond van dinsdag 31 oktober in Rabat, Tanger en andere Marokkaanse steden op initiatief van verschillende NGO’s om de Israëlische bombardementen op een woonwijk in het kamp van Jabalia, ten noorden van Gaza, te veroordelen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza had de Israëlische luchtmacht eerder op dinsdag minstens zes bommen op de wijk gedropt, elk met een gewicht van ongeveer 1000 kilogram. Bij de aanvallen vielen 400 doden en gewonden.

Lees ook: Israël wil Palestijnen naar Marokko verplaatsen

Marokko heeft tot nu toe niet officieel gereageerd op de slachting in Jabalia. "Vandaag zijn we hier om een einde te eisen aan de stilte over deze slachting. Het is een schande. En we zullen de geschiedenis ingaan als medeplichtigen als we niets doen", zei Al-Arbi Findi, lid van de Marokkaanse groep tegen normalisatie, één van de initiatiefnemers van de demonstratie, tegen The New Arab. Volgens zijn organisatie vormen de normalisatie-overeenkomsten een "gebrekkig vredesakkoord" vanwege het onvermogen van Marokko en andere ondertekenaars om te bemiddelen bij het binnenbrengen van hulp en het staakt-het-vuren in Gaza na bijna een maand van oorlog tussen Hamas en Israël.

Lees ook: "Palestina is mijn thuis": Marokkanen demonstreren voor Palestina

Voor de demonstranten is het tijd voor Rabat, dat zijn diplomatieke banden met Tel Aviv herstelde in december 2020 onder auspiciën van de Verenigde Staten in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, om de banden met de Joodse staat te verbreken, net zoals het koninkrijk in 2000 had gedaan als reactie op de brutaliteit van Israël tijdens de Tweede Intifada. "We kunnen niet eeuwig zwijgen. De staat moet weten dat we een stem hebben en dat we die zullen gebruiken om goede doelen te verdedigen", zegt Omar, één van de honderden demonstranten in de Marokkaanse hoofdstad.

Bladna.nl