Zoeken

Israël rekent op Marokko voor naoorlogse plan Gaza

31 januari 2024 - 22:30 - Wereld

©

Israël heeft een plan ontwikkeld voor Gaza na de oorlog, waarbij het steun zoekt bij landen als Marokko, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

Volgens het Israëlisch blad Maariv overweegt Israël tijdelijk een Israëlisch militair bestuur in Gaza te vestigen, dat verantwoordelijk zal zijn voor humanitaire behoeften. Dit bestuur zou geleidelijk de controle over de Gazastrook overdragen aan een nieuwe Palestijnse staat.

Lees ook: Marokko in militaire coalitie tegen Israël?

Het plan omvat de vorming van een internationale coalitie van Arabische staten, die de controle over Gaza op zich zal nemen. Deze coalitie zou deel uitmaken van een regionaal normalisatieakkoord en krijgt de taak een entiteit op te richten, bekend als de Nieuwe Palestijnse Autoriteit. Deze nieuwe autoriteit zal bestaan uit personen die geen banden hebben met Hamas of Fatah. De volgende stap in het plan is de vervanging van het militaire bestuur door een Palestijnse regering. Gedurende deze periode en daarna zal Israël de algemene controle over de veiligheid in Gaza behouden, op dezelfde manier als het dat in de Westelijke Jordaanoever doet.

Het plan, opgesteld door een aantal zakenlieden en naaste medewerkers van de Israëlische premier, en voorgelegd aan Amerikaanse verantwoordelijken, omvat ook de hervorming van alle instellingen van de Palestijnse Autoriteit in de Westelijke Jordaanoever. De focus ligt op het elimineren van aanzet tot terrorisme in het onderwijssysteem en het ontmoedigen van terrorisme onder de Palestijnse bevolking.

Lees ook: Marokko sleutelspeler in wederopbouw Gaza volgens VS

Dit plan zal over een periode van vier jaar worden uitgevoerd. Na de uitvoering moet Israël bereid zijn een gedemilitariseerde Palestijnse staat binnen het grondgebied van de Palestijnse Autoriteit te erkennen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team