Zoeken

Israël geeft Marokko groen licht voor hulpzending naar Gaza

17 oktober 2023 - 18:00 - Wereld

©

In de nasleep van de recente verrassingsaanval door Hamas en de reactie van Israël, vermenigvuldigen de oproepen en onderhandelingen zich om humanitaire hulp naar het door Israël geblokkeerde Gaza te sturen. In deze context heeft Israël Marokko toestemming gegeven voor het sturen van humanitaire en medische hulp naar de bevolking van Gaza.

Marokko staat op het punt medische en humanitaire hulp te sturen naar de Palestijnen in Gaza. Hassan Kaiba, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, bevestigde in een verklaring aan Hespress dat deze hulp bedoeld is voor de Palestijnse bevolking en niet voor de islamistische beweging Hamas. Hij herinnerde eraan dat Hamas op 7 oktober de operatie "Al-Aqsa Flood" had gelanceerd, een verrassingsaanval die verschillende fronten omvatte, waaronder raketbeschietingen en infiltraties op Israëlisch grondgebied.

Lees ook: Marokkanen demonstreren voor Palestina

"De Israëlische staat is in oorlog met Hamas, een beweging die niet het Palestijnse volk vertegenwoordigt, zoals ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas Abou Mazen erkent," zei Kaiba, eraan toevoegend dat Israël alle mogelijke maatregelen neemt om burgerschade in Gaza te voorkomen. Volgens de woordvoerder is de bevolking van Gaza geen vijand van Israël, maar is Hamas dat wel, en verschuilt het zich in woonwijken en heilige plaatsen.

Lees ook: Marokkaanse partijen vieren aanval Hamas op Israël

Hassan Kaiba riep het Marokkaanse volk op om "de terroristische en verwerpelijke daden van Hamas" te veroordelen, verwijzend naar de aanvallen waarbij bijna 1400 burgers zijn omgekomen. "Marokkanen moeten de waarheid kennen over deze extremistische terroristische beweging die de ideologie van Daesh volgt," benadrukte hij. Sinds het begin van het conflict hebben Marokkanen hun steun voor Palestina uitgesproken, maar Kaiba maakt een onderscheid tussen het steunen van de Palestijnse zaak en het steunen van Hamas.

Bladna.nl