Zoeken

Marokko schort overeenkomst patrouilleboot met Spanje op

14 december 2021 - 17:00 - Marokko

©

De spanningen met Spanje hebben Marokko ertoe gebracht een contract voor de bouw van patrouilleboot voor de Koninklijke Marine op te schorten.

Op 8 januari bracht de Spaanse minister van Financiën, María Jesús Montero, een bezoek aan de scheepswerf van San Fernando om de stand van de bouw van vijf korvetten door Navantia voor de Saoedische marine te controleren. Daar kondigde zij de ondertekening aan van een contract met Marokko voor de bouw van een militaire patrouilleboot voor de Koninklijke Marine. Volgens La Vox de Cádiz waren de betrekkingen tussen Marokko en Spanje destijds goed en had het Koninkrijk geen bezwaren tegen het contract.

Lees ook: Marokko verhoogt militaire begroting

Na de affaire Ghali in april en de migrantencrisis in mei, heeft Marokko echter het contract met Navantia voor de bouw van de patrouilleboot opgeschort totdat de diplomatieke betrekkingen met Spanje worden hervat.

Daarnaast heeft het koninkrijk de militaire samenwerking met andere landen opgevoerd. Op 24 november werd een militaire samenwerkingsovereenkomst met Israël ondertekend. Israël wil de Verenigde Staten bovendien overhalen F-35 gevechtsvliegtuigen aan Rabat te verkopen. Verder hebben de Verenigde Arabische Emiraten onlangs verscheidene Mirage 2000-9 gevechtsvliegtuigen geschonken.

Lees ook: Israël helpt Marokko met aankoop Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen

Marokko is ook van plan helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks aan te schaffen ter waarde van 20 miljard dollar in de komende vijf jaar. Het land zal ook drones en Patriot-luchtverdedigingssystemen aankopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team