Zoeken

Marokkaanse partij: "Annuleer normalisatie met Israël"

23 december 2021 - 19:00 - Marokko

©

De Alliantie van Links, voorheen de Federatie van Democratisch Links (FGD), waarschuwt voor de gevaren die de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël inhoudt, met name de nieuwe veiligheidsakkoorden die met Tel Aviv zijn ondertekend.

De Alliantie van Links spreekt haar grote bezorgdheid uit over de nieuwe militaire akkoorden die Marokko en Israël hebben ondertekend tijdens het bezoek aan Rabat van de Israëlische minister Benny Gantz van Defensie. In een verklaring stelt de partij de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen aan de kaak.

Lees ook: Marokko: demonstraties tegen militaire overeenkomst met Israël

De partij roept op tot de opzegging van de overeenkomst die op 10 december 2020 is ondertekend, evenals van alle militaire en veiligheidsovereenkomsten die met Israël zijn gesloten. Volgens de alliantie vormen de overeenkomsten een gevaarlijk precedent voor de Arabische regio. Normalisatie "houdt reële gevaren in voor de toekomst van Marokko en de Maghreb-regio," aldus de partij.

Lees ook: Marokko en Israël versterken militaire samenwerking

De Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, bracht afgelopen november een werkbezoek aan Rabat. Tijdens dit bezoek ondertekende hij met zijn Marokkaanse ambtgenoot, Abdellatif Loudiyi, overeenkomsten ter versterking van de militaire samenwerking tussen Marokko en Israël. De twee landen zullen naar verwachting samenwerken op gebieden als inlichtingen, militaire industrie, opleiding (gezamenlijke oefeningen tussen de Royal Armed Forces en Tsahal en de defensie- en veiligheidsdiensten) en de productie van drones in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team