Zoeken

Marokko en Israël starten productie drones

18 december 2021 - 21:40 - Marokko

©

Marokko en Israël slaan de handen ineen om twee drone-fabrieken in het koninkrijk neer te zetten. Dit streven is vastgelegd in een overeenkomst inzake veiligheidssamenwerking, die beide landen op 24 november ondertekenden.

Marokko wil hiermee niet alleen zijn vloot van drones uitbreiden, maar wenst ook zijn productiecapaciteit te ontwikkelen door de overdracht van technologie. Volgens Israëlische bronnen "bereiden het koninkrijk en Israël, de bouw voor van twee fabrieken in het noordoosten en het zuiden van het koninkrijk. Daar willen ze drones vervaardigen die in staat zijn om zowel aanvalsmissies uit te voeren als inlichtingen te verzamelen", meldt Shephard Media.

Lees ook: Marokko en Israël gaan zelfmoorddrones produceren

De productie van de gelicentieerde drones maakt deel uit van de overeenkomst inzake veiligheidssamenwerking die op 24 november tussen beide landen werd ondertekend, tijdens het bezoek van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz aan Marokko.

Eerst moest er maandenlang onderhandeld worden met de Israëlische onderneming BlueBird Aero Systems, die voor 50% in handen is van Israel Aerospace Industries. Dit lucht- en ruimtevaartbedrijf beschikt over één van de meest geavanceerde technologieën en wordt voorgezeten door Amir Peretz, de voormalige Israëlische minister van Defensie van Marokkaanse afkomst.

Lees ook: Marokko bestelt Israëlische "kamikazedrones"

De overeenkomst beperkt zich niet enkel tot de vervaardiging van drones, maar biedt Marokko ook de mogelijkheid om het Israëlische anti-droneafweersysteem Skylock Dome en het luchtdoelraketsysteem Barak 8 voor de middellange afstand aan te schaffen. Dat systeem werd ontworpen om elk type dreiging vanuit de lucht aan te pakken (vliegtuigen, helikopters, anti-scheepsraketten, drones, kruisraketten en gevechtsvliegtuigen).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team