Zoeken

Informeel gesprek over Sebta en Melilla met Hassan II 40 jaar na dato gepubliceerd

30 december 2020 - 13:20 - Wereld

©

Een Spaanse journalist heeft 40 jaar na dato een opmerking van de voormalige Marokkaanse Koning Hassan II over de Spaanse enclaves Sebta en Melilla gepubliceerd. De koning deed de uitspraak in 1978 na een persconferentie voor een kleine groep Spaanse journalisten.

De journalist die de onthulling heeft gedaan zal de bewuste persconferentie nooit vergeten. Het komt zelden voor dat een staatshoofd na een persconferentie een informeel gesprek aanknoopt met een journalist.

De bijeenkomst was georganiseerd door de Marokkaanse overheid om zijn standpunten over het vertrek van de Spanjaarden uit de Sahara en de status van Sebta en Melilla toe te lichten. Koning Hassan II gebruikte de conferentie vooral om te benadrukken dat Marokko de soevereiniteit over de Sahara veilig wilde stellen, meldt Libertad Digital.

Een half uur nadat de bijeenkomst was afgelopen, stapte de voormalige Marokkaanse vorst op de journalist af. Na een vriendelijke glimlach begon de monarch een korte discussie met de Spanjaard. "In perfect Spaans vertelde hij me wat hij misschien een paar minuten eerder niet had willen zeggen, hardop tegen de andere collega’s." "Laat me je vertellen dat ik op een dag over de Gran Via in Madrid zal lopen als Marokko de plaatsen Sebta en Melilla heeft heroverd", vertrouwde de koning de journalist toe.

Koning Hassan II voegde er ook aan toe dat hij al wist wanneer Sebta en Melilla weer Marokkaans zouden worden. "Het zal zijn wanneer jullie, de Spanjaarden, Gibraltar weer terug geven".

Eenmaal terug op zijn kantoor in Madrid besloot de journalist in zijn artikel geen melding te maken van het korte gesprek dat hij met de koning had gehad. "Om redenen waarvan ik denk dat het niet gepast is om het nu uit te leggen, heb ik het voor mezelf gehouden en heb ik het niet gepubliceerd of gebruikt." Zelfs 40 jaar na de ontmoeting met de vorst is de journalist nog altijd perplex over het voorval. "Koningen van alle landen geven over het algemeen geen informatie aan een journalist als deze politiek van aard is. En nog minder een Marokkaanse vorst, die in zijn land wordt behandeld als een god of iets dergelijks. Nu gaat Mohammed VI, zijn zoon, door met de obsessie dat Spanje Sebta en Melilla, onze Spaanse steden, in Marokko verlaat", zegt de journalist.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team